Zadranka Barbara Berber prošlog četvrtka je oko 11.30 sati s bijelim psom sjela na put koji vodi na makarsku plažu Osejava te je na taj način zapriječila put dvama punim kamionima, a koji su žaliku od iskopa na gradnji dječjeg vrtića “Zelenka”, trebali istovariti na plažu.

Za petnaest minuta su na mjesto događaja stigli makarski komunalni redari, a nakon njih i policajac kojem je Barbara odbila dati na uvid osobnu iskaznicu. Oko podne je došlo još pet policajaca, kojima Barbara također nije htjela dati osobnu iskaznicu, da bi nakon svih mogućih pokušaja na put prema plaži stigla i ekipa Hitne pomoći, koja je samo porazgovarala s Barbarom i otišla.

image

Talačka kriza na plaži Osejava tada još nije završila jer su pristigli šefovi Nezavisne liste Osejava – kandidatkinja za gradonačelnicu Ivana Miočević Franić i Mihovil Marinović, a oko 13 sati stigla je i policijska “marica” pa više nije bilo šale jer je Barbara legitimirana kao i svi ostali ljudi koji su joj davali podršku. Kriza je završena oko 14 sati kada se aktivistica digla s puta i sa svojim psom otišla u Policijsku postaju Makarska dati svoju izjavu.

Kako nam je kazala, policiji je prijavila Grad Makarsku za devastiranje plaže na Osejavi, a prosvjedovala je jer se nadohrana plaže izvodi materijalom koji ne smije ići u more.

– To je zemlja koju su pokupili s građevinskog terena na kojem se gradi vrtić, a mogla se iskoristiti u druge svrhe, za nasipanje šume na Osejavi ili poluotoka Sveti Petar. I sama sam policiji kazala da imam pravo tu sjediti i to mi nitko to ne može zabraniti, pa sam zahtijevala podnošenje prijave protiv Grada – rekla nam je Barbara.

image

– U Makarsku sam došla krajem kolovoza 2019. godine pa sam upoznata sa svim ekološkim devastacijama i problemima grada, a aktivistica sam još od malih nogu. Nasipanje plaže Osejava sam pratila već par dana i onda sam shvatila da u temeljima zemlje koju donose za nasipanje nema nikakve reciklaže, te sam u jednom trenutku odlučila otići na Osejavu i zaustaviti nasipanje plaže zemljom. Tako sam prvo stajala ispred dva kamiona koja su išla prema plaži, a kasnije sam sjela na put i nisam se htjela maknuti. Rekla sam vozačima kamiona: “Ako možete ubijati morsku floru i faunu, onda možete i mene”, kazala je Barbara kojoj su podršku tijekom tri sata prosvjeda dali brojni aktivisti.

– Zapravo nisam narušavala javni red i mir jer gradilište nije ograđeno niti je privatno vlasništvo. Policajcima sam rekla da ću im dati sve dokumente koji im trebaju, ali samo neka mi prije napišu da ja ovdje ne smijem sjediti – veli Barbara, dodavši da je to bio primjer načina na koji jedna osoba nešto može poduzeti.

Zbog svog trosatnog blokiranja kamionima prilazu plaži Osejava, Barbara nije ”zaradila” nikakvu prijavu, a to su nam potvrdili i službenici Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske.

Kako su nam kazali, prošlog četvrtka oko 11.20 sati policija je zaprimila dojavu kako ženska osoba ometa radove nasipanja na plaži Osejava u Makarskoj.

“Izlaskom policijskog službenika na mjesto događaja nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenog djela, niti je bilo osnove za daljnje policijsko postupanje”, kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

GRADONAČELNIK BRKAN
Čudi me ponašanje policije
Komentar na ”talačku” krizu na plaži Osejava dobili smo od makarskog gradonačelnika Jure Brkana koji kaže da podržava svaki oblik aktivizma ili demonstracija, međutim ne na ovakav način.
– Ovo što je napravila Zadranka u Makarskoj, uopće nije aktivizam, već opstrukcija javnog interesa i nije u redu što ovakvi takozvani aktivisti uzimaju pravdu u svoje ruke. S druge strane, čudi me ponašanje policajaca kojima su trebala tri sata da utvrde identitet Zadranke. Ma sve ovo se koristi u predizborne svrhe i ako makarske aktiviste muči samo plaža na Osejavi koja se gradi s građevinskom dozvolom, onda je to dobro. Ponavljam, svatko ima prava na aktivizam, ali nema prava zaustaviti javne radove – kazao je Brkan.

IVANA MIOČEVIĆ FRANIĆ
Samovolja gradskih vlasti
Nakon incidenta, izjavu nam je dala i kandidatkinja za gradonačelnicu Nezavisne liste Osejava – NLO Ivana Miočević Franić.
– Podržavamo svaki mirni angažman građana u cilju zaštite javnog dobra. Upravo su ovakve situacije jedan od razloga zbog kojih smo se politički angažirali. Ogorčeni smo samovoljom gradske vlasti koja nepromišljenim odlukama uništava najdragocjeniji prirodni resurs. Ne možemo stati po strani i praviti se da se ništa ne događa – kazala je Miočević Franić.

PIŠE DIJANA TURIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!