Tema upotrebe 100 respiratora modela ACM 812A, koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila posredstvom kompanije “Srebrna malina” sredinom prošle godine, ponovo je dospjela u javnost nakon što je u medijima objavljeno interno pismo anesteziologa KCUS-a koji su ukazali na probleme u funkcioniranju ovih respiratora.

O cijelom slučaju u koji su uključeni i istražni organi, oglašavali su se proteklih dana brojni domaći dužnosnici, no građani i dalje imaju mnogo pitanja, posebno nakon oprečnih tvrdnji koje su se u vezi s upotrebom ovih respiratora mogle čuti, piše portal “Istinomjer.”

Lider SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je tako 8. travnja ove godine da navedeni respiratori ne mogu opslužiti najteže pacijente, ali da se koriste.

– TO SU RESPIRATORI KOJI NE MOGU OPSLUŽITI NAJTEŽE PACIJENTE, TAKVIH JE 20 DO 30 POSTO U IZOLATORIJU, A ONIH 60, 70 I 80 POSTO MOGU OPSLUŽITI. ONI TO I RADE I JA TO ZNAM IZ PRVE RUKE JER MI JE SUPRUGA GENERALNA DIREKTORICA KLINIČKOG CENTRA UNIVERZITETA U SARAJEVU SEBIJA IZETBEGOVIĆ.

Bakir Izetbegović, 8. travnja 2021.

– TI RESPIRATORI OPSLUŽUJU RELATIVNO LAKŠE PACIJENTE, NAJTEŽI PACIJENTI IDU NA OVE RESPIRATORE KOJI MOGU OPSLUŽIVATI 30, 40, 50 LITARA KISIKA U MINUTI, ŠTO OVAJ RESPIRATOR NE MOŽE.

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH u svibnju 2020. godine u svom izvješću, izrađenom na osnovu stručnog vještaka za medicinsku opremu, navelo je da je “u nalazu vještaka utvrđeno da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid-19”. U svom odgovoru na upit Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora pri Domu naroda Parlamenta FBiH, Institut za mjeriteljstvo BiH početkom lipnja prošle godine je naveo da ova vrsta respiratora spada u modele s visokim rizikom, odnosno da “spadaju u klasu IIb rizika po pacijenta”, kao i da je “samo klasa III većeg rizika, a u nju spadaju koji se ugrađuju u čovjeka”. Upravo na ovo izvješće podsjetio je nedavno i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Marjanović u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Ovom temom se u kolovozu prošle godine bavio i “Istinomjer”, a cijeli slučaj nabave respiratora dobio je sudski epilog nakon što je Tužiteljstvo BiH početkom prosinca 2020. godine podiglo optužnicu protiv premijera Federacije BiH i člana Predsjedništva SDA Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka, vlasnika i direktora kompanije “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića i ministrice financija FBiH Jelke Milićević. Suđenje u ovom predmetu počelo je krajem veljače 2021. godine.

Bez obzira na navedena mišljenja i nalaze vještaka, tijekom svog obraćanja javnosti, nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) održane 5. kolovoza povodom “razmatranja problema koje donosi pandemija Covid-19”, lider ove stranke Bakir Izetbegović inzistirao je na raspodjeli nabavljenih respiratora, pozivajući se na Institut za mjeriteljstvo BiH.

– U VEZI AFERE ‘RESPIRATORI’, SKREĆEM PAŽNJU NA IZVJEŠĆE INSTITUTA ZA MJERITELJSTVO BIH, KOJI JE JEDINI OVLAŠTEN DA DAJE STRUČNO MIŠLJENJE O OVOM PITANJU. OCJENA OVOG INSTITUTA JE DA SU RESPIRATORI NAMIJENJENI PRVENSTVENO ZA STACIONARNU UPOTREBU. DAKLE, TO NISU MOBILNI RESPIRATORI. ONI SU PRVENSTVENO STACIONARNI RESPIRATORI. MOGU BITI KORIŠTENI I KAO MOBILNI. TAKO DA JE VRIJEME DA SE KONAČNO IZVRŠI RASPODJELA PO MEDICINSKIM USTANOVAMA NA PODRUČJU FBIH”.

Bakir Izetbegović, 5. kolovoza 2020.

Međutim, samo dva mjeseca ranije, krajem svibnja 2020. godine, Bakir Izetbegović je u intervjuu za MTV Igman ustvrdio da nabavljeni respiratori ne zadovoljavaju potrebe intenzivne njege, te da je napravljen strašan previd.

– MI SE DANAS PITAMO PA ZAŠTO NOVALIĆU NISI INZISTIRAO DA TI ODGOVORE KAKAV JE TO RESPIRATOR, ŠTO TO NABAVLJATE? PA NITKO U TOJ VLADI NIJE TO PITAO. PA MI U SDA NOVALIĆA NISMO TO PITALI. PA NITKO NIJE BIO NI SVJESTAN ŠTO SE DOGAĐA JER NITKO I NE ZNA, OSIM MOŽDA STOTINJAK ANESTEZIOLOGA, SPECIJALISTA U BIH, ŠTO JE RESPIRATOR, A I ONI NE ZNAJU ŠTO JE KINESKI RESPIRATOR JER SU NABAVLJALI RESPIRATORE IZ NJEMAČKE. TAKO DA SE JEDNOSTAVNO NAPRAVIO JEDAN STRAŠAN PREVID. NIJE SE PITALA STRUKA. I OTKUD FADIL NOVALIĆ DA ZNA DA SE NIJE PITALA STRUKA. EVO, NI MI NISMO PITALI NOVALIĆA ‘JESI LI PITAO STRUKU’. TEK KAD SE DOGODILA GREŠKA, VIDJELI SMO ŠTO SE DOGODILO . (…) DESET MILIJUNA JE DATO NA NEŠTO ŠTO UOPĆE NE ZADOVOLJAVA POTREBE, ŠTO NIJE ZA INTENZIVNU NJEGU”.

Bakir Izetbegović, 23. svibnja 2020.

Slično je tvrdio i sam federalni premijer Fadil Novalić, a njegovim tvrdnjama iz prošle godine u vezi s kvalitetom respiratora bavio se i Istinomjer.

“OVI RESPIRATORI NISU ZA KLINIČKI TRETMAN. ONI IMAJU SVOJU UPOTREBU. KUPIO IH JE ČITAV SVIJET. DRUGO JE PITANJE ŠTO JE NAMA TREBALO. ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO JE TO TREBAO USTANOVITI, FUCZ ISPORUČITI”.

Fadil Novalić, 21. svibanj 2020.

Nakon što su federalni inspektori obavili istragu na KCUS-u, iz ove institucije su javnosti priopćili da će “po okončanju inspekcijskog nadzora, sveobuhvatno izvješće o postupanju i nalazima federalnih inspektora s pratećom dokumentacijom u ostavljenom roku od tri dana biti dostavljen nadležnom Tužiteljstvu na dalje postupanje, shodno odredbama Zakona o kaznenom postupku FBiH”.

Javnost će tako, bez obzira na tvrdnje dužnosnika, još neko vrijeme čekati na službene informacije u ovom slučaju, odnosno jesu li respiratori bili u upotrebi, kao i odgovore na druga pitanja.

/HMS/

error: Content is protected !!