Od kraja 18. stoljeća i početka velikih arheoloških iskapanja u Egiptu pozornost svijeta privlače otkrivene mumije vladara. Riječ je o faraonima – gospodarima života i smrti svih Egipćana. Imali su božanski status. Kraljevske mumije bile su i svojevrsne relikvije. U Kairu je ovoga tjedna završeno prenošenje mumificiranih ostataka kraljeva i kraljica u novi muzej. 

Stari Egipat ponovno je oživio na ulicama suvremenog Kaira. U raskošnoj Zlatnoj povorci faraona gradom su prošli mumificirani posmrtni ostaci 18-orice drevnih egipatskih kraljeva i četiriju kraljica, poredani po starosti. Za potrebe prijevoza svaka je mumija smještena u kapsulu ispunjenu dušikom, a posebno dizajnirana vozila dragocjenom su teretu pružila stabilnost i sigurnost.

Na čelu povorke faraona bio je Seken-enre Tao II., zvan Hrabri, koji je južnim Egiptom vladao od 1560. prije Krista. Na začelju Ramzes IX. iz Dvadesete dinastije starog Egipta. U društvu drevnih vladara i jedan od najslavnijih faraona – Ramzes II., koji je Egiptom vladao 67 godina i izgradio mnogobrojne hramove, kolosalne spomenike i obeliske. Za sobom je ostavio i više od 100 sinova te brojne kćeri. Prijestolnicom je još jednom prošla i najmoćnija egipatska kraljica Hadšepsut.

Povijesna procesija krenula je s Trga Tahrir prema novom počivalištu u Muzeju civilizacije, gdje je vladare prošlih vremena dočekao aktualni čelnik – egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi. Posmrtni ostaci faraona bit će smješteni u Kraljevskoj dvorani mumija, u okružju sličnom Dolini kraljeva kraj Luksora, gdje je dio mumija pronađen.

U svojem će novom domu biti izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a poneke i kipa. Kontrola temperature i vlažnosti bit će bolja nego u starom muzeju.

Veličanstvena procesija ponovno je privukla pozornost svjetske javnosti na neprocjenjiva kulturna blaga Egipta, u kojem je pandemija COVID-a gotovo potpuno zaustavila turizam – jednu od najvažnijih grana nacionalnoga gospodarstva.

Broj posjetitelja u Egiptu pao je s više od 13 milijuna u 2019. na samo 3 i pol milijuna lani. Jačanju turističke ponude trebao bi pridonijeti i Veliki egipatski muzej, koji će uskoro biti otvoren nedaleko od piramida u Gizi. U njemu će također biti izložene faraonske kolekcije, pa čak i mumificirani ostatci Tutankamona.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!