Na biračka mjesta za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik do 16 sati izašlo je 9.620 birača, odnosno njih 20,48 posto – izjavio je Feni predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Hajrudin Alibašić.

– Već sada se može reći da je slabija izlaznost nego na izborima prošle godine, kada je na birališta izašlo ukupno 50,6 posto – kazao je Alibašić.

Istaknuo je kako je završeno glasanje za osobe oboljele od covida-19, kojima su na raspolaganju bila dva mobilna tima.

– Putem timova glasalo je njih 20-ak. Instrukcija je bila da moraju imati nalaze, koje su skenirane trebali proslijediti izbornoj komisiji – naglasio je Alibašić, dodajući da na biračkim mjestima do sada nisu evidentirani problemi.

U općini Travnik registrirana su ukupno 47.782 birača, koji biraju između dva kandidata za općinskog načelnika.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) je Kenan Dautović, dok je Haris Kaniža, kandidat koalicije “Naša travnička priča” koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. studenoga prošle godine, preminuo kandidat Mirsad Peco, koji je dobio najviše glasova birača.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!