U posljednja 24 sata zabilježena su 422 novozaražena virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11 844. Među njima su 1953 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih 191 na respiratoru. Preminulo je 25 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 292 938 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 6333 preminule, ukupno se oporavila 274 761 osoba od toga 1794 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 26 303 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 642 311 osoba, od toga 3201 u protekla 24 sata.

Zaključno s 11. travnja utrošene su 588 183 doze, a cijepljeno je 477 617 osoba. Prvom dozom cijepljene su 365 323 osobe, dok ih je drugom dozom cijepljeno 110 566. Za 1728 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Dubrovčani nakon gotovo pet mjeseci piju kavu na terasama kafića

12:45

Dok se u nekim županijama mjere pooštravaju, Dubrovčani nakon gotovo pet mjeseci piju kavu na terasama kafića i restorana. Otvaranje je pratila ekipa HRT-a. Novinarka Morana Baričević kazala je u podnevnom Dnevniku kako je u ovom trenutku u Dubrovniku više stanovnika nego turista.

Naglasila je da su Dubrovčani sretni zbog otvaranja ugostiteljskih objekata, jer je za njih ispijanje kave u kafićima poseban ritual. Baričević je istaknula da se popuštanje mjera odnosi na Konavle pa do općine Janjine na Pelješcu, a na ostale dijelove županije mjere se ne odnose. Slična je i situacije što se tiče školaraca, povratak u školu na nastavu ovisi od grada do grada.

Brojevi zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje nisu dobri, udio pozitivnih među testiranima je dvadesetak posto. 

Ugostitelji nezadovoljni novim mjerama

12:19

Mnogi trgovci i ugostitelji u Primorsko-goranskoj županiji zatvorili su svoja vrata na najmanje dva tjedna u nadi da će se tako obuzdati širenje zaraze i što je još važnije – smanjiti pritisak na bolnički sustav. HTV-ova reporterka Iva Črnjar Ivančan kazala je za podnevni Dnevnik kako su mnogi ugostitelji nezadovoljni novim mjerama, što je bilo i za očekivati.

– Brojke hospitaliziranih i umrlih u ovom proteklom tjednu su za nas frapantne brojke, najveće do sada koje smo imali u jednom danu. Tako da je to sigurno glavni i isključivi razlog zbog čega smo otišli u ove bolne mjere zatvaranja i svjesni smo posljedica i u zdravstvenom, socijalno-psihološkom smislu, a o gospodarskom da ne govorimo, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović

HDZ-ov kandidat za riječkog gradonačelnika Ostrogović pozitivan na koronavirus

10:48

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Josip Ostrogović pozitivan je na koronavirus. 

Umirovljenicima COVID dodatak

10:32

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković obećao je da će umirovljenicima isplatiti Covid dodatak.

– Došli smo do zaključka da je potrebno donijeti odluku kojom bismo umirovljenicima isplatili jednokratno primanje. Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Pa smo dogovorili da onima koji imaju do 1500 kuna da im se isplati 1200 kuna. Onima kojima je od 1500 do 2000, da se isplati jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Oni koji imaju od 2000 do 3000 kuna, dobit će 600 kuna, i oni koji imaju između 3000 i 4000 kuna da im se isplati 400 kuna, rekao je. 

Ćorušić: U Hrvatskoj se neće dogoditi Bergamo

10:08

– Dobro se nosimo s Covidom kao bolnica, ostali smo bez 300 postelja u potresu. Ali imamo svoj Covid odjel, na kojem imamo oko 150 zaposlenika koji rade isključivo s tim pacijentima, rekao je prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb u HTV-ovoj emisiji “Studio 4”.

Na pitanje da imamo eksponencijalan rast novozaraženih, a raste i broj mladih koji se okupljaju u centru grada, kaže da je to na neki način rizično ponašanje.

– Ja razumijem mlade, i mogu razumjeti okupljanje na otvorenom ako se drži distanca, ali ne mogu razumjeti pjevanje. To je problem u Hrvatskoj, ali i svijetu. Ljudi se teško prilagođavaju na neki oblik stege. Važno je držati se epidemiološki propisanih mjera i stvar će biti pod kontrolom, kazao je.

Lukšić: Situacija bitno ozbiljnija nego prethodnih tjedana

09:28

Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić rekao je u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” kako broj hospitaliziranih raste iz dana u dan.

– Mi smo preko tristo bolesnika hospitalizirali, to su sve srednje teški i teško bolesni. Situacija je bitno ozbiljnija nego prethodnih tjedana, rekao je Lukšić.

Riječane čekaju najstrože dvotjedne mjere

07:51

Riječane čekaju najstrože dvotjedne mjere u borbi s koronavirusom, koji se u trećem valu širi Hrvatskom. Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Ščulac rekao je u emisiji “U mreži Prvog” kako su u Primorsko-goranskoj županiji zatvorene trgovine odjećom i obućom, zabranjena su javni događaji i okupljanja, ograničeno je radno vrijeme trgovina do 19 sati, dolazak u domove za starije je moguć uz PCR ili antigenske testove.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti “Dr .Fran Mihaljević” Goran Tešović naglasio je  da u ovom trenutku imaju više hospitalizirane djece no što su imali ikada od početka pandemije.

Danas se učenici vraćaju na nastavu, većina županija na online

07:40

Danas se učenici vraćaju na nastavu, no u samo pet županija u škole se vraćaju svi učenici. Većina županija odlučila se ipak za ponovni prelazak na nastavu na daljinu, no i tu je situacija šarolika. U nekim županijama u školu neće ići nitko, a negdje će ići samo učenici razredne nastave i maturanti. Opširnije

Pristižu podaci po županijama:

Na području Šibensko-kninske županije 18 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Jedna osoba preminula

Na području Osječko-baranjske županije 56 osoba je pozitivno na koronavirus. Preminule su dvije osobe

Na području Međimurske županije evidentirano je deset novozaraženih osoba na SARS-CoV-2 virus, preminula jedna osoba 

U Gradu Zagrebu 101 je novooboljela osoba od koronavirusa

Na području Dubrovačko-neretvanske županije zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminula jedna osoba. 

Na području Varaždinske županije 88 je novih slučajeva zaraze. Dvije osobe su preminule

Na području Zadarske županije 108 je novooboljelih, jedna osoba preminula

Na području Zagrebačke županije 47 osoba je novozaraženo koronavirusom

Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je devet novih slučajeva bolesti COVID-19, te je jedna osoba preminula

Na području Virovitičko-podravske županije jedna osoba je novozaražena, a tri osobe su preminule.

U Ličko-senjsko županiji šest je novooboljelih osoba od koronavirusa 

U Istarskoj županiji zabilježena je jedna novozaražena osoba, te je jedna osoba preminula

Na području Primorsko-goranske županije danas su zabilježena 33 nova slučaja zaraze Covidom-19. Preminula jedna osoba

Na području Vukovarsko-srijemske županije potvrđeno je 13 nova slučaja zaraze koronavirusom 

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je pet novih slučaja zaraze koronavirusom 

U Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19

● Na području Požeško-slavonske županije zabilježeno je pet novooboljelih od koronavirusa  

“Neće doći do brzog urušavanja broja novih slučajeva”

07:00

Situacija će se nastaviti razvijati ovom trajektorijom koja je sada prisutna, neće doći do brzog urušavanja broja novih slučajeva, osim eventualno u Primorsko-goranskoj županiji koja ide u lockdown, rekao je jučer u središnjem Dnevniku dr. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog.

Koronavirus u Hrvatskoj: Što kažu brojevi?

06:59

Od početka epidemije izazvane koronavirusom Stožer apelira na osobnu odgovornost pojedinca – da zaštitimo i sebe i druge od prijenosa zaraze. Zato je na snazi ograničavanje okupljanja i preporuka građanima da se suzdrže od druženja s velikim brojem ljudi. S ukupno 6308 preminulih od početka pandemije naša zemlja zauzima 17 mjesto među članicama Europske unije.

Ako kao pokazatelj stanja epidemije uzmemo stopu slučajeva sa smrtnim ishodom, to nas stavlja na 12. mjesto u Europskoj uniji. U našoj zemlji ta je stopa 2,16 posto, što znači da od posljedica zaraze umre jedan od 46 zaraženih.

Dnevni broj preminulih s COVID-om jedan je od najvažnijih pokazatelja stanja. Najveći dnevni broj umrlih očekuje se u drugoj polovini svibnja. No dobra je vijest što, ni prema najlošijoj prognozi, ne bismo trebali dosednuti crni rekord iz prosinca, kada je u jednom danu preminulo 78 zaraženih.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!