Helsinški odbor za ljudska prava najoštrije osuđuje postupak policijskih službenika u HNŽ koji su tijekom proteklog vikenda brutalno i gnusno pretukli mladića u Mostaru zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, prenosi N1.

“Šokirani smo zastrašujućim nasiljem od strane policijskih službenika koji su se ponašali potpuno neprihvatljivo i neprimjereno policijskim standardima i očekujemo da MUP HNŽ i nadležna policijska tijela poduzmu sve mjere predviđene zakonom i udalje s posla počinioce ovog gnusnog nedjela koje narušava već izuzetno nizak stupanj povjerenja građana u policijske i pravosudne institucije”, istaknuli su iz Helsinškog odbor za ljudska prava.

Očekuju od nadležnog Tužiteljstva da odmah reagiraju, te pozivaju sve institucije i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da reagiraju osude ovaj gnusni i sramotni čin.

“Brojni primjeri pokazuju, a i ovim postupkom je očigledno, da je neophodna i dalja reforma i profesionalizacija policijskih struktura, te najoštrije sankcioniranje svih onih policijskih službenika koji krše zakon i neprofesionalno obavljaju svoj posao”, naglasili su.

Policija je, podsjećaju, dužna da štiti građane, imovinu i čuva javni red i mir, stoga očekuju od nadležnih institucija da sankcionira svako prekoračenje policijskih ovlaštenja i upotrebu prekomjerne i nepotrebne sile i o tome obavijeste širu društvenu javnost.

Javnost uznemirena
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić zatražio je i njihovu trenutnu suspenziju do okončanja cijelog ovog nemilog slučaja, a koji je, ističe, izazvao uznemirenost i osudu građana.

Javnost je uznemirena i ogorčena ovim postupanjem te su mnogi zatražili najstrože sankcije za policijske službenike koji su počinili ovu brutalnost.

Izvor:N1

error: Content is protected !!