Kako se bliži početak još jedne neizvjesne turističke sezone, Nizozemci su se odlučili za zanimljiv pokus. Organiziraju probno ljetovanje, ali ne u svojoj zemlji, nego u Grčkoj. Unatoč strogim pravilima koja će ih ondje dočekati, prijavilo se čak 25 tisuća ljudi. A dio europskih zemalja ublažio je restriktivne mjere, među njima i Češka.

Česi su počeli ublažavati stroge epidemiološke mjere. Polaznici vrtića i učenici od prvog do petog razreda vratili su se danas u školske klupe, većinom na tjednoj rotacijskoj osnovi. Učenici će se dva puta tjedno testirati na koronavirus. Ministarstvo zdravstva zabilježilo je jučer 976 novih slučajeva zaraze, što je najmanji broj od rujna.

– Zaista smo sretni zbog povratka naše djece u škole. Bili su jako veseli kada su ponovno vidjeli svoje školske prijatelje. Nadam se da će ovako ostati, barem do ljetnih praznika, govori Stepan Tyl, roditelj.

U Rimu, pak, žestoki sukobi policije i prosvjednika zbog dugotrajnih restrikcijskih mjera uvjetovanih pandemijom. Letjelo je i kamenje, a 200-tinjak vlasnika restorana i malih tvrtki iz cijele Italije pokušalo se kroz policijske kordone probiti do ureda premijera Marija Dragija.

– Pozivamo vladu da odmah odobri otvaranje naših radnih mjesta, uz poštovanje pravila i protokola koje su nam dali prije nekoliko mjeseci i u koje smo uložili novac, naglašava Saviano Raffaele, toskanski radnički sindikat.

Nizozemci su se pak odlučili na ljetovanje u Grčkoj, i to po posebnim uvjetima. Više od 200 nizozemskih turista stiglo je na grčki otok Rodos u sklopu takozvanog testnog ljetovanja. Za po 399 eura sudionici turističko-epidemiološkog eksperimenta imat će sveobuhvatnu uslugu, pristup bazenu i restoranima. I ništa drugo. More i plažu moći će doživjeti jedino gledajući s balkona. Naime, iz hotela gosti ne smiju izaći na ulicu. Nekima to, čini se, nije nikakav problem.

– Jednostavno uživam biti daleko od svog uobičajenog prostora, a ako to znači da ne izlazim iz hotela, nije važno, barem sam na odmoru u zemlji s mnogo sunca, rekla je Amy Smulders, Rotterdam, Nizozemska.

U hotelu će se gosti morati držati na udaljenosti od najmanje metar i pol, tijekom odmora morat će se nekoliko puta testirati na koronavirus, a nakon povratka kući idu u petodnevnu karantenu. Unatoč tomu, za ovakvo ljetovanje prijavilo se proteklih mjeseci čak 25 tisuća Nizozemaca. Na kraju su samo sretnici, tvrde iz turističke agencije, dobili kartu za sunčanu Grčku.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!