Pandemija koronavirusne bolesti mogla bi godinama pogodovati organiziranom kriminalu u Europi, koji je već dosegnuo kritičnu točku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina, upozorava Europol u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Kriminalne mreže vjerojatno će profitirati od gospodarske krize izazvane pandemijom kako bi se infiltrirale u legalna poduzeća koja su postala ranjivija, zaključuje europska policijska agencija u izvješću koje priprema svake četiri godine.

Nastojeći profitirati na naporima za prevladavanje zdravstvene krize u svijetu, te organizirane bande nude također lažna cjepiva protiv COVID-a ili lažne komplete za samotestiranje, ističe agencija sa sjedištem u Den Haagu.

– Došli smo do točke pucanja, rekla je direktorica Europola Catherine De Bolle, u razgovoru za AFP.

– Utjecaj na život građana, gospodarstvo i pravnu državu previše je važan. Eto to proizlazi iz ovog izvješća, kazala je.

Dulje trajanje pandemije izvršit će snažan pritisak na europsko i svjetsko gospodarstvo i očekivana recesija može oblikovati teški i organizirani kriminal u godinama koje dolaze, navodi Europol u dokumentu.

Kriminalci se jako lako prilagođavaju pandemiji, istaknula je europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson na prezentaciji izvješća održanoj u Lisabonu jer Portugal predsjeda Vijećem EU-a.

Nezapamćene količine kokaina

Europol izražava zabrinutost i zbog povećanja korupcije povezane s krijumčarenjem droge budući da se nezapamćene količine kokaina krijumčare u EU iz Latinske Amerike generirajući zaradu od više milijardi eura za kriminalne mreže u te dvije regije. Štoviše, čistoća kokaina u Uniji veća je nego ikad prije.

Krijumčarenje kokaina “hrani” kriminalne strukture koje se služe svojim golemim resursima kako bi se infiltrirale i potkopale gospodarstvo EU-a, javne institucije i društvo, otkriva Europol.

Uhićenja krijumčara u važnim europskim lukama kao što su Antwerpen, Hamburg i Rotterdam omogućila su rekordne zapljene droge, poput pošiljke od 23 tone kokaina potkraj veljače. Drogu su zaplijenile njemačke i nizozemske vlasti.

Krijumčarenje droge je osim toga u korijenu povećanog nasilja i kriminalci se više ne boje upotrebljavati vatreno oružje, granate i mučenje, kazala je direktorica Europola.

Zdravstvena kriza koja traje već više od godinu dana, imat će važan utjecaj na način na koji funkcioniraju organizirane bande. Poduzeća oslabljena pandemijom mogu postati lak plijen u očima onih koji ih žele iskoristiti za ilegalne aktivnosti, primjerice za pranje novca.

Trgovina lažnim cjepivima

– Epidemija koronavirusne bolesti otvorila je nove mogućnosti za iskorištavanje straha kod ljudi. Na početku smo primijetili povećanje krivotvorenja maski i hidroalkoholnog gela. Sada vidimo povećanje trgovine lažnim cjepivima i lažnim testovima za samotestiranje, kazala je De Bolle.

– Ta lažna cjepiva rizik su za zdravlje. Ne treba ih kupovati, upozorila je.

Pandemija je osim toga pogodovala kibernetičkom kriminalu jer su restrikcije u mnogim zemljama primorale ljude da više žive i rade na internetu.

Ključne infrastrukture i dalje će biti meta kibernetičkih kriminala u godinama koje dolaze. To je velik rizik, ističe Europol u izvješću.

Potkraj siječnja vlasti nekoliko zapadnih zemalja, među kojima su SAD, članice EU-a i Ukrajina, postigle su velik uspjeh u borbi protiv kibernetičkog kriminala akcijom koja je omogućila razbijanje zlonamjernog softvera Emotet, smatranog najopasnijim na svijetu.

Jednako tako, kad je riječ o virtualnom kriminalu, velik su problem i financijske prijevare i seksualno iskorištavanje maloljetnika.


Europol je izrazio zabrinutost zbog rizika od sofisticiranih napada velikih razmjera na esencijalne infrastrukture u cilju krađe osjetljivih podataka.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!