Volonteri Let’s Do It tima, u saradnji sa Info centrom Europske unije u Bosni i Hercegovini, posadili su drveće u deset gradova širom BiH u okviru kampanje „Naša planeta, naša budućnost“.

Timovi su posadili više od 6.000 novih sadnica u Sarajevu, Tuzli, Doboj Istoku, Bihaću, Ljubuškom, Goraždu, Bijeljini, Donjem Vakufu, Srebrenici i Olovu.

U zavisnosti od predjela u kojem se sadilo, korištene su različite vrste drveća, pa su tako prilikom sadnje u urbanim sredinama korištene ukrasne vrste drveća kao što je japanska trešnja, crvenolisna šljiva i crveni hrast, a prilikom ekološkog pošumljavanja sadnice bijelog i crnog bora.

Uvažavajući trenutne epidemiološke preporuke i sigurnost volontera, sve aktivnosti su sprovedene uz ograničen broj sudionika.

Nakon uspješne suradnje i realiziranih akcija sadnje u listopadu prethodne godine, raduje nas činjenica da smo opet zajedničkim snagama obogatili našu zemlju novim sadnicama drveća. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najvećim udjelom šume i raznolikošću šumskih vrsta u Europi, i to je blagodat koju moramo čuvati i obnavljati. Pored toga što nam drveće daje kisik potreban za opstanak, ne smijemo zaboraviti ni druge višestruke koristi koje šume imaju za nas i našu zemlju”, poručili su iz Let’s Do It tima.

Sadnice u svih 10 gradova i sav potrebni materijal za sadnju osiguran je u saradnji sa Info centrom Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Efikasno pošumljavanje, očuvanje i obnavljanje šuma povećava potencijal šuma za apsorbiranje i skladištenje CO2, promovira bioekonomiju i smanjuje utjecaj i obujam požara te štiti biodiverzitet. Zbog toga zaštitimo šume, pluća života jer naša planeta naša budućnost”, zaključili su mladi volonteri Let’s Do It tima.

error: Content is protected !!