U Europskom parlamentu prvi se put raspravljalo o prijedlogu Europske komisije o uvođenju tzv. COVID putovnica za građane Unije čime bi se pojednostavnilo kretanje među članicama, a što bi moglo spasiti ovogodišnju turističku sezonu. O tome je danas govorio resorni povjerenik.

– Digitalne zelene potvrde, tzv. COVID putovnice, upotrebljavat će se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne proglasi kraj pandemije bolesti COVID-19, a moći će se njima koristiti i zrakoplovne tvrtke za ukrcavanje putnika na let, izjavio je povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

– Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba, rekao je Reynders pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta, kojem je predstavio prijedlog Komisije o uvođenju COVID putovnice.

Digitalne zelene potvrde trebale bi olakšati sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU-a tijekom pandemije COVID-a. Tzv. COVID putovnica bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv COVID-a, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest. Povjerenik je dodao kako je cilj da se te potvrde počnu upotrebljavati prije kraja lipnja. Europski parlament trebao bi o toj uredbi glasati na plenarnoj sjednici od 7. do 10. lipnja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!