Drugu noć prosvjedi u Minneapolisu zbog ubojstva 20-godišnjeg Afroamerikanca. Daunte Wright zaustavljen je zbog prometnog prekršaja, a policajka tvrdi da je mladića nehotice ustrijelila. Snimka tragičnog slučaja je objavljena i – upozoravamo – uznemirujuća je.

Oči u oči prosvjednici i policija, uz snage Nacionalne garde, nakon druge noći nasilnih prosvjeda u Brooklyn Centeru, predgrađu Minneapolisa, u kojem je u nedjelju ubijen 20-godišnji Afroamerikanac Daunte Wright. Policija se štitila suzavcem, gumenim mecima i omamljujućim granatama, uhitivši najmanje 40 osoba, od kojih neke optužuje za pljačku.

“Ruke gore, ne pucajte” – ori se iz grla stotina prosvjednika, bijesnih na policiju, nakon što je zaustavljanje zbog lakšeg prometnog prekršaja završilo ubojstvom. Sve je snimila kamera na tijelu policajke. Zapovjednik policije Tim Gannon uvjeren je da je sve – slučajnost.

– Policajka je umjesto svog elektrošokera izvukla pištolj i jednim metkom pogodila gospodina Wrighta, rekao je Gannon.

Istraga će morati utvrditi kako je iskusna, obučena policajka s 26-godišnjim stažem zamijenila znatno lakši elektrošoker – pištoljem.

– Bio je moj život, bio je moj sin i to nikad ne mogu vratiti. Zbog pogreške, zbog nesreće?, rekla je majka ubijenog Katie Wright.

I američki predsjednik je pogledao, kako tvrdi, “vrlo slikovitu” snimku.

– Nema nikakva opravdanja za pljačku i nasilje. Mirni prosvjedi su razumljivi. Dok čekamo završetak potpune istrage, znamo što nam je činiti kako bismo išli naprijed: vratiti povjerenje i osigurati odgovornost kako nitko ne bi mogao biti iznad zakona, rekao je Joe Biden.

Napetost u Minneapolisu, u kojem se sudi bivšem policajcu Dereku Chauvinu optuženom za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda u svibnju prošle godine, traje već treći tjedan. Ta je smrt izazvala val globalnih prosvjeda protiv rasizma. Obrambeni tim optuženog zatražio je odvajanje članova porote od javnosti jer bi ih mogli pokolebati posljednji događaji, no sudac je taj zahtjev odbio.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!