Ako se nastavi ovakva autistična muslimanska politika u BiH, raspad će biti jedina moguća opcija, rekao je za Bild.ba predsjednik bosanskohercegovačkog HSS-a Mario Karamatić komentirajući najnovije natpise o tomu da se slovenski državni vrh raspitivao o mirnom razdruženju BiH što je izazvalo burna negodovanja kod bošnjačkih političara.

Karamatić kaže kako je odgovornost za očuvanju cjelovite BiH na Bošnjacima.

– Odgovornost za očuvanje svake multietničke države na planeti Zemlji je uvijek i isključivo na najbrojnijem narodu. U slučaju BiH – ta odgovornost je na bosanskohercegovačkim muslimanima, a njihova politika radi sve kako bi dokazala da je BiH nefunkcionalna i neodrživa – kazao je za portal Bild.ba.

Diplomatska šamarčina

Po njegovom mišljenju, europski dužnosnici opalili su BiH “diplomatsku šamarčinu”.

– Naravno kako to vide i u svijetu te upravo u tom kontekstu treba gledati diplomatsku šamarčinu koju su veleposlanici najutjecajnijih zemalja uputili Željku Komšiću na njegov non-paper u komu je u dobro poznatom stilu sarajevske političke čaršije optužio sve i svakoga te pozvao međunarodnu zajednicu da napravi BiH kakvu on želi – kazao je čelnik HSS-a u BiH.

Karamatić kaže i kako Biden neće “dojahati na bijelom konju” u našu zemlju i “proglasiti kalifat” te poziva Bošnjake da to shvate.

– Bošnjacima u BiH mora postati jasno kako neće dojahati Biden na bijelom konju i proglasiti kalifat niti će NATO bombardirati Srbe i Hrvate kako bi njima ugodio – istaknuo je on u izjavi za Bild.ba.

Bošnjačka politika, nastavlja, treba sjesti sa srpskim i hrvatskim političkim predstavnicima i s njima razgovarati o funkcionalnosti BiH.

– Najnovija galama koja je pokrenuta iz Sarajeva zbog upita Predsjednika Slovenije može li se BiH mirno razići pokazuje svu autističnost bošnjačke politike. Normalna i jedina ispravna reakcija bi bila sjedanje s političkim predstavnicima Hrvata i Srba i pokušaj dogovora kako bi se napravila funkcionalna i održiva zemlja – kategoričan je Karamatić.

Po njegovom mišljenju, prijetnje ratom koje čujemo, besmislene su.

– Umjesto toga oni prijete ratom prvo nama koji s njima živimo u BiH, a nakon nas Republici Hrvatskoj, punopravnoj članici NATO-a i EU, te Sloveniji, zemlji koja uz sve to još preuzima predsjedanje EU od 1. srpnja ove godine – istaknuo je.

‘Autistična muslimanska politika’

Ako se nastavi ovakva “autistična muslimanska politika u BiH”, raspad će biti jedina moguća opcija, dodao je.

– Takvom retorikom još jednom dokazuju kako BiH niti je funkcionalna, niti održiva i upravo zbog takve politike će glasovi o potrebi razdruživanja BiH biti sve glasniji. Ako se nastavi ovakva autistična muslimanska politika na kraju će postati i jedina moguća opcija – zaključio je lider HSS-a u BiH u izjavi za Bild.ba.

Inače, frka je počela kad je objavljeno da se Borut Pahor prilikom nedavnog posjeta BiH raspitivao o tomu je li miran razlaz u BiH moguć.

Kasnije je objavljeno i da je slovenski premijer Janez Janša predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu predao dokument o prioritetima slovenskog predsjedanja EU, a u kojem su, tvrdi se, navedene i smjernice o “konačnom raspadu Jugoslavije”. Time je navodno htio obavijestiti čelnika Europskog vijeća o jednom od prioriteta predsjedanja Europskom unijom koje Slovenija preuzima 1. srpnja ove godine.

Iz Bruxellesa zasad dopiru proturječne informacije o postojanju spornog dokumenta. Dopisnik Dela iz Bruxellesa Peter Žerjavič na Twitteru je objavio kako mu je ured Charlesa Michela potvrdio da je primio Janšin ‘non-paper’ da bi niti pola sata kasnije okrenuli ploču i priopćili: Ne možemo potvrditi da smo dobili ‘non-paper’.

Rezervna varijanta navodnog Janšinog plana je i da se formiraju tri nacionalne republike u Bosni i Hercegovini. Srpska i hrvatska, nastavlja Politički.ba, imale bi tijesne veze s matičnim državama, dok bi bošnjačka dobila koridor prema međunarodnim morskim vodama koji bi garantirao NATO.

Isti medij, kako prenosi Jutarnji, Janšu predstavlja kao najglasnijeg zagovornika “završetka raspada Jugoslavije” tvrdeći kako već duže vrijeme gura koncept ‘velike Srbije’ i ‘velike Albanije’.

/HMS/

error: Content is protected !!