U tijeku su pripreme za nikada neizvjesniju turističku sezonu u jedinom bh. gradu na moru, počinje se s uređenjem plažnih prostora i Ulice kralja Tomislava cijelom njezinom dužinom, a istodobno se, na toj političkoj razini, sklapaju dogovori o dolasku turista iz drugih zemalja, napose Srbije, piše Večernji list BiH.

Sve ovisi o situaciji

Dragan Jurković, načelnik općine Neum, nedavno je boravio u Beogradu gdje je razgovarao s gradonačelnikom Zoranom Radojčićem, a cilj posjeta je, osim razvijanja dobrih odnosa i kvalitetne suradnje, bio i turizam, koji se pokazao kao najperspektivniji oblik suradnje. Naime, veliki broj turista u Neumu protekle sezone bio je upravo iz Beograda, a u općini Neum očekuju da se taj broj ove sezone i poveća, naravno, sukladno kapacitetima koje imaju. Međutim, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Načelnik Jurković u izjavi za Večernji list kaže kako se u drugoj polovini travnja očekuje da hotelijeri iz Neuma s predstavnicima općine posjete gradove u Srbiji te tom prilikom prezentiraju ponudu. No, dodaje kako će datum toga posjeta ovisiti o razvoju situacije, tako da je moguće da se realizira i u svibnju. Jurković je pritom kazao kako se nada da će uskoro doći do smirivanja epidemiološke situacije.

A inicijalni posjet Beogradu i Novom Sadu bio je, kaže načelnik, iznimno produktivan te je izražena spremnost za jačanje suradnje. U međuvremenu, i unatoč neizvjesnosti koja vlada, Neumljani se pripremaju za sezonu. Ako dođe do kraja ovoga vala pandemije, očekuju kako će uspjeti privući dovoljan broj gostiju. S druge pak strane, ostale lokalne zajednice u državi trenutačno su u situaciji u kojoj jednostavno ne mogu napraviti procjenu zbog niza nepoznanica. Uvođenje digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije neće imati izravnih refleksija na Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, u kontekstu turizma značit će da će građani Unije koji budu posjedovali takvu potvrdu birati tradicionalne lokacije unutar Europske unije, poput Hrvatske, Španjolske i Grčke, a to znači kako u startu neće birati Bosnu i Hercegovinu kao opciju. Toga su svjesni i u turističkim zajednicama koje nade polažu u domaće goste, odnosno turiste iz susjednih zemalja poput Srbije.

Situacija je takva da je zbog pandemije koronavirusa turistička sezona u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i ove godine pod znakom pitanja. Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a, nedavno je u razgovoru za Fenu kazao kako se situacija prati te će, nakon što stanje bude jasnije, krenuti u marketinšku kampanju.

U kontekstu oporavka ovog sektora ekonomije treba navesti kako je administracija SAD-a, odnosno Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), nedavno pokrenula petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji će, kroz poticanje suradnje među svim razinama vlasti, gospodarstva i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u Bosni i Hercegovini od negativnog utjecaja pandemije.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!