Općinski prekršajni sud u Zagrebu oslobodio je od optužbi Zagrebački holding jer je na pogrebu pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića bilo više od tisuću ljudi premda je propisano da na pokopima ne smije biti više od 25 osoba. 

Zagrebački holding, odnosno njegova podružnica Gradska groblja, kažnjen je s 20 tisuća kuna, a voditeljRoko Gruja dodatno s 10 tisuća kuna.  

Sutkinja je u svom obrazloženju navela da je MUP-ovo Ravnateljstvo civilne zaštite čak dva puta pogrešno navelo zakonske odredbe na osnovi kojih je željelo kazniti odgovorne za organizaciju pogreba, objavio je Hrvatski radio.

Presuda nije pravomoćna te ovlašteni tužitelj ima pravo žalbe u roku od 8 dana od dana primitka pisanog otpravka presude”, objavila je Hina.

Ravnateljstvo civilne zaštite tada je još  najavilo da će nadležnom općinskom sudu poslati optužni prijedlog protiv Grada Zagreba kao pravne osobe te protiv v. d. gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević kao odgovorne osobe zbog organiziranja Bandićevog sprovoda.

Provedenom inspekcijom je utvrđeno da je na sprovodu bilo više od 1000 osoba, a kako je Grad Zagreb znao da će sprovodu nazočiti veći broj osoba, zbog čega su organizirali 300 covid-redara, organizatori su bili svjesni prekršaja, kazali se u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj na pogrebima i posljednjim ispraćajima u to vrijeme moglo biti najviše 25 osoba istovremeno.

Unatoč mjerama, na Bandićevom ispraćaju okupilo se više od tisuću osoba, od predstavnika državnog vrha, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, do saborskih zastupnika, Bandićevih suradnika, zaposlenika gradskih tvrtki, prijatelja i građana.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!