Istraživanja pokazuju da vas preskakanje jednog važnog koraka u vašoj fitness rutini dugoročno može poprilično koštati. Naime, preskakanje vježbi istezanja moglo bi uzrokovati nelagodu, ali čak i bol ili ozbiljne ozljede.

Svi dijelovi vašeg tijela, od mišića do kostiju i organa, okruženi su rastezljivom tankom ovojnicom koja se naziva fascija. Ova vlaknasta mreža ima niz slojeva koji se sastoje od kolagena, a voda između njih pomaže u strukturi svega što je u vama. Djeluje poput zaštitne mreže za vaše mišiće i zglobove, omatajući ih i pomažući im da se pravilno kreću. Kad je vaša fascija zdrava, ima glatku, fleksibilnu teksturu koja omogućuje da vaši mišići lako klize jedan pored drugoga a da se pritom ne oštećuju. Međutim, neke stvari mogu dovesti do toga da vaša fascija izgubi fleksibilnost i postane ljepljiva ili čak tvrda.

Sposobnost mišića da se istežu i skupljaju ovisi o stanju fascije koja ih okružuje. Ako je fascija zdrava, djeluje poput potpuno nove gumice koja se proteže, ali vraća u svoj izvorni oblik. Na taj se način vaši mišići ne mogu istezati do točke ozljede ili se predugo stezati. Ali ako se ne brinete za svoju fasciju, ona vam zapravo može očvrsnuti oko mišića, sprječavajući ih da se istegnu i držeći ih u neugodnom, često bolnom stanju.

Pa kako istezanje može eliminirati oštećenje vaše fascije i pomoći vam da mišići ostanu opušteni? Kad su vam mišići zategnuti, fascije oko njih stvrdnut će se i oblikovat će malene kuglice kolagena nazvane adhezije. Ta prianjanja više nisu glatka i mogu se početi lijepiti za drugo tkivo, uzrokujući neusklađenost i ograničavajući kretanje. Istezanje mišića pomaže eliminirati stezanje zbog kojeg se okolna fascija stvrdnjuje i ograničava vaše kretanje ili čak uzrokuje bol i ozljede.

Kada se istegnete na pravi način i u pravom trenutku, opseg pokreta vam se povećava. Možete spriječiti ozljede ne samo mišića koje istežete već i drugih dijelova tijela. Ako odvojite vrijeme za pravilno istezanje, pomoći ćete da se vaša fascija, mišići i tijelo bezbolno pokreću, piše The List.

Izvor:indeks.hr

error: Content is protected !!