U posljednja 24 sata zabilježeno je 1936 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12 096. Među njima je 1948 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru njih 192. Preminulo je 25 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 294 874 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 6358 preminulo, ukupno se oporavila 276 420 osoba, od toga 1659 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutačno 26 192 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 652 525 osoba, od toga 10 214 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 12. travnja utrošeno je 595 369 doza, a cijepljeno je 483 825 osoba. Prvom dozom cijepljene su 370 544 osobe, a drugom dozom 111 544 osobe. Za 1737 osoba nema podataka kojom su dozom cijepljene.

Novinari u prioritetnim skupinama za cijepljenje protiv covid-19

13:00

Ministarstvo kulture i medija predložilo je da se u prioritetne skupine za cijepljenje protiv COVID-19 uvrste novinari te medijski radnici koji su pri obavljanju posla u povećanom riziku od zaraze, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Opća bolnica Varaždin ukinula hladni pogon

12:20

Varaždinska županija ima 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrla je jedna osoba, a zbog rasta broja hospitaliziranih u Općoj bolnici Varaždin ukinut je tzv. hladni operacijski program, izvijestili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Šostar: Prvu dozu dobilo 141 tisuću, a drugu dozu 37 tisuća Zagrepčana

12:00

Na Zagrebačkom velesajmu nastavlja se cijepljenje građana protiv COVID-a.

– Do danas se na Velesajmu cijepilo 7049 osoba. Danas do podne se cijepilo oko tisuću ljudi. Računamo da ćemo i danas oko 3 tisuće ljudi procijepiti. U gradu Zagrebu je do sada prvu dozu cjepiva dobila 141 tisuća ljudi, a drugu dozu njih 37 tisuća. Odrađujemo jedan ogroman posao i hvala svima koji u njemu sudjeluju, poručio je Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar za Dnevnik u podne. 

Obersnel: Ostaju na snazi mjere za pomoć riječkim poduzetnicima

11:00

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izvijestio je u utorak da sve gradske mjere za pomoć poduzetnicima ostaju na snazi i u travnju, zbog novog zatvaranja na području Primorsko-goranske županije.

– To se odnosi na smanjenje zakupnina gradskih poslovnih prostora za one koji mogu dokazati pad prometa te na oslobađanje plaćanja najamnina za terase ugostiteljskih objekata, rekao je Obersnel na konferenciji za novinstvo nakon svog kolegija. Opširnije

Kurolt: Razmišlja se o ponovnom otvaranju Arene

10:05

Tek što smo uspjeli u godini dana nešto više saznati o COVID-u 19, došli do cjepiva – za koronu nema predaje. Pojavili su se nove varijante. Britanski soj koji Hrvatskoj prijeti s trećim potpunim zatvaranjem. Nije to kraj s lošim vijestima. Na sjeveru Brazila pojavio se tzv. P1. Od 8. Travnja na 211 milijuna stanovnika zaraženo je u rekordnom vremenu 13 milijuna Brazilaca. A smrtnost je s 1000 dnevno porasla čak tri puta.

– Dosta se prati situacija oko pojave raznih sojeva. Stvar nije zabrinjavajuća ali prati se da se nešto ne propusti. Više se širi, a koliko je opasniji ili nije, to je pitanje je li to zbog većeg broja pacijenta to se još mora vidjeti, rekao je u Studiju 4 dr. sc. Ivan Christian Kurolt, molekularni virusolog, iz Klinike za Infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Otklonjene poteškoće u radu platforme Cijepise.zdravlje.hr

08:50

Zbog tehničkih problema i pucanja automatske obrade datoteka prilikom obrade mailova građana za preostale termine za cijepljenje u utorak 13. travnja na masovnom punktu na Zagrebačkom Velesajmu, termini građana nisu se popunili prema potvrđenom ugovorenom algoritmu te je mimo prioritetne skupine pozvana mlađa populacija.

Tijekom jutra, 12. travnja sve nepravilnosti su otklonjene i platforma cijepise.zdravlje.hr radi bez poteškoća. Opširnije

Šćulac: Strože mjere u PGŽ-u se poštuju

09:15

U Primorsko goranskoj županiji od jučer vrijede strože epidemiološke mjere. Na dva tjedna zatvorene su ugostiteljske terase, trgovine odjećom i obućom te zabranjena javna okupljanja. Mjere su na snazi do 26. travnja.

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Mladen Šćulac rekao je da se mjere poštuju. Opširnije

Rotim: Do kraja tjedna stariji od 65 i kronični bolesnici bi trebali biti cijepljeni

08:45

Na Zagrebačkom velesamjmu nastavlja se cijepljenje građana protiv Covida. Za danas je potvrđen dolazak oko 3 tisuće osoba iz druge faze cijepljenja.

– Do kraja tjedna svi oni bi trebali biti cijepljeni kako bi mlađi mogli doći na red, rekla je u emisiji Hrvatskoga radija “Izaberi zdravlje” glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim. Opširnije

Gabričević: Covid dodatak nedovoljan da pokrpa rupe u proračunu umirovljenika

07:45

Vlada je s predstavnicima umirovljenika dogovorila detalje takozvanog COVID dodatka mirovinama za 850 tisuća umirovljenika s mirovinama do četiri tisuće kuna. Početak isplate predviđen je za 30. travnja, a radi se o iznosima od 400 do 1200 kuna.

– Svakako smo željeli da umirovljenici dobiju što veću svotu novaca, jer ovo što su dobili neće biti dostatno da pokrpa sve rupe u njihovom osobnom proračunu, ali mnogima će itekako dobro doći, rekao je predsjednik HSU-a Veselko Gabričević u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija. 

Podaci županijskih stožera:

● U Karlovačkoj županiji 125 je novooboljelih, preminule tri osobe.
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 220 je novih slučajeva. Preminule su četiri osobe.
● U Zadarskoj županiji 104 su novozaražena. Preminule su dvije osobe.
● U Šibensko-kninskoj županijie 141 je novi slučaj. Preminula je jedna osoba.
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 115 je novozaraženih.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 16 je novih slučajeva.
● U Zagrebačkoj županiji 12 je novooboljelih od COVID-a.
● U Međimurskoj županiji 44 su nova slučaja zaraze koronavirusom.
● U Gradu Zagrebu 574 su nova slučaja zaraze.
● U Zadarskoj županiji 104 su nova slučaja zaraze. Preminule su dvije osobe.
● U Ličko-senjskoj županiji 13 je novooboljelih, dvije su osobe preminule.
● U Varaždinskoj županiji 55 je novih slučajeva, Preminula je jedna osoba. 
● U Osječko-baranjskoj županiji 53 su novozaražena. Preminula jedna osoba.
● U Primorsko-goranskoj županiji 250 je novih slučajeva. Preminule su dvije osobe.
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 64 su nova slučaja. Preminula jedna osoba. 
● U Virovitičko-podravskoj županiji 3 su nova slučaja zaraze. 
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 10 je novozaraženih.
● U Istarskoj županiji 14 je novih slučajeva. Preminule su 3 osobe.
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 62 su nova slučaja zaraze. 
● U Požeško-slavonskoj županiji 33 su nova slučaja zaraze. 

Pandemija u svijetu
Slovenija bi idućeg tjedna mogla ukinuti restrikcije putovanja izvan svojih statističkih regija i olakšati putovanja u inozemstvo, najavio je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. Opširnije

Visoko zarazna varijanta bolesti COVID-19, prvi put identificirana u Britaniji, ne uzrokuje težu bolest kod hospitaliziranih pacijenata, pokazuje nova studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet. Opširnije● Južnoafrička varijanta koronavirusa uspješnije “probija” obranu Pfizerova cjepiva od ostalih dosad poznatih varijanti, objavili su izraelski znanstvenici. U studiji Sveučilišta u Tel Avivu i najvećega izraelskog pružatelja zdravstvenih usluga Clalita sudjelovalo je 400 necijepljenih osoba zaraženih koronavirusom i 400 potpuno ili djelomično cijepljenih koji su se također zarazili. Opširnije

Indija je odobrila rusko cjepivo Sputnjik V protiv COVID-a, objavila je velika lokalna farmaceutska tvrtka u toj zemlji od 1,3 milijarde stanovnika, koja je u utorak ponovno imala najveći broj novozaraženih u svijetu. Opširnije● U Europskoj komisiji potvrdili su da je počela dogovorena isporuka cjepiva Johnson and Johnsona Europskoj uniji, a prvih 55 milijuna doza trebalo bi biti dostupno prije kraja lipnja. Istodobno, Hrvatska i dvanaest članica Europske unije – dogovorile su kriterije za izdavanje COVID putovnice, koja bi u primjeni trebala biti najkasnije do početka lipnja. 

● U svijetu je od početka pandemije umrlo više od 2 milijuna i 900 tisuća ljudi. Cijepljenje se provodi u cijelom svijetu, a neke su zemlje nakon trećeg zatvaranja pomalo počele ublažavati ograničenja. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!