Hrvatska bezuvjetno podržava stabilnost i teritorijalnu cjelovitost BiH kao države jednakopravnih konstitutivnih naroda i želi pomoći da ta zemlja što prije dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, kazao je u srijedu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Uoči dvodnevnog službenog posjeta BiH Grlić Radman je u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” istaknuo kako su ta zemlja i Hrvatska prijatelji i susjedi upućeni jedni na druge pa su i bilateralni odnosi s BiH od najveće važnosti za Hrvatsku.

“Bezuvjetno podržavamo stabilnost i teritorijalnu cjelovitost BiH i to kao države u kojoj su jednakopravni svi njeni konstitutivni narodi te svi njezini građani. Dakle, podržavamo ustavne temelje BiH a što se tiče kontinuiranog europskog napretka prema euroatlantskim integracijama, u tom procesu BiH zasigurno nema većeg zagovornika od Hrvatske”, kazao je Grlić Radman.

Pojasnio je kako je na tom tragu i non paper koji je Hrvatska u ime skupine šest država-članica Europske unije ponudila Vijeću za vanjske poslove Unije kao temelj za raspravu u stanju na zapadnom Balkanu. U tom je dokumentu, kako je podsjetio Grlić Radman, definiran niz glavnih izazova poput političkih, ekonomskih i demografskih uključujući tu izmjene izbornog zakona u BiH kako bi se taj problem riješio prije općih izbora u toj zemlji zakazanih za 2022. godinu.

To pitanje, kazao je hrvatski ministar, ostaje iznimno važno jer njegovo rješavanje znači i jačanje uzajamnog povjerenja u BiH te put ka lakšoj uspostavi vlasti nakon novih izbora.

Grlić Radman je kazao kako dvije države mogu bolje surađivati u rješavanu problema ilegalnih migracija kroz jačanje kapaciteta za kontrolu granica u čemu pomoć EU može biti velika.

“Apeliramo da se novi migrantski centri koji se planiraju otvoriti u BiH uspostave blizu ulaznih točaka u BiH a ne kao što je to sada slučaj što bliže granici Hrvatske i EU”, kazao je Grlić Radman.

Potvrdio je kako će Hrvatska i pri rješavanju drugih bilateralnih pitanja poput moguće gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori poštovati sve svoje međunarodne obveze a nudi i BiH da svoj radioaktvini otpad skladišti na tom lokalitetu ako taj projekt bude realiziran.

Grlić Radman u srijedu i četvrtak u Sarajevu će se sastati s najvišim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH te s liderima vjerskih zajednica.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!