Bosna i Hercegovina naslonjena je na Hrvatsku i njen euroatlantski put također ide preko Hrvatske, koja je iskreni zagovaratelj tih aspiracija i nastojanja BiH te joj je u tome spremna pomoći, kazao je u srijedu u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije boravi u dvodnevnom službenom posetu BiH, a po dolasku u Sarajevo sastao se s glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlindom Bregu te potom odvojeno s poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinko Puljićem.

Nakon toga novinarima je kazao kako je svima prenio poruku da je Hrvatska bila i ostala prijatelj BiH, spremna pomoći na svaki način da se očuva stabilnost te zemlje i ubrza njeno približavanje euroatlantskim integracijama.

“Hrvatska snažno podržava cjelovitost BiH i jednakopravnost njena tri konstitutivna naroda i želju da se svi građani u njoj dobro osjećaju”, kazao je Grlić Radman.

Potvrdio je pred kardinalom Puljićem kako će uz potporu BiH kao državi Hrvatska nastaviti posebno pomagati Hrvate u BiH, kao i Crkvu odnosno njen pastoralni rad.

Podsjetio je kako je u vrhbosanskoj nadbiskupiji, koja ima stotinjak župa, njih 30-ak s manje od 300 vjernika, što je znak loše demografske situacije u zemlji pa je tim prije važno da Hrvatska svojim sredstvima, ali i preko europskih fondova, pomogne kako bi se osigurali uvjeti za ostanak mladih u BiH.

Za kardinala Puljića je kazao kako je on važan sugovornik jer se uvijek zauzimao za pomirenje i gradio mostove prema svim narodima, a istaknuo je i kako mu je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović potvrdio da s vrhbosanskim nadbiskupom dobro surađuje.

“Njihovo uzajamno poštovanje jako je dobar znak i signal”, kazao je Grlić Radman dodajući kako je suradnja lidera vjerskih zajednica najbolji način uklanjanja nepovjerenja i stvaranja jačih veza među narodima.

“Što više susreta, to manje nesporazuma, što više sastanaka, više je dogovora, jer smo upućeni jedni na druge”, kazao je Grlić Radman.

Kardinal Puljić je kazao kako posjet šefa hrvatske diplomacije smatra važnim jer to otvara put dijaloga kako bi se riješila otvorena pitanja i “neugodne situacije”.

“Uvjeren sam da će osobni susreti doprinijeti da se stvori zdravija klima suradnje”, kazao je kardinal Puljić.

Dodao je da su, htjeli to neki ili ne, BiH i Hrvatska kao države upućene jedna na drugu, a posebice Hrvati i katolici puno ovise i materijalno i politički o potpori Hrvatske, koja je bila supotpisnica Daytonskog sporazuma.

“A taj sporazum nikako provesti. Natežu ga kao žvakaću gumu i zato se nadam da će se stvoriti struktura normalne države u kojoj će biti jednaka prava za sve narode”, kazao je vrhbosanski nadbiskup zahvalivši na potpori koju Hrvatska daje za projekte u BiH i bez koje bi, kako tvrdi, Hrvati teško opstali u toj zemlji.

Ministar Grlić Radman u srijedu će se sastati i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković te s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom, dok su za četvrtak najavljeni njegovi susreti s dužnosnicima Vijeća ministara i parlamenta BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!