Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman posjetio je danas reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Huseina ef. Kavazovića.

U otvorenom razgovoru dotakli su brojnih pitanja od zajedničkog interesa za dvije države, dva naroda, kao i dvije religijske zajednice.

Ministar Grlić Radman zahvalio je reisu-l-ulemi na susretu i konstruktivnom razgovoru, ističući važnost međureligijskog dijaloga u BiH.

Tradicionalno dobri odnosi između dvije države i dva naroda, koji su posljednjih desetljeća povremeno opterećivani zbivanjima u regiji, moraju se poboljšavati i produbljivati – suglasili su se sagovornici.

Istakli su da je potrebno što više razgovarati i na taj način prevladati sve one podjele koje priječe da BiH postane funkcionalna i stabilna država.

Komunikacija na relaciji Sarajevo – Zagreb treba biti intenzivna i otvorena, jer se Bosna i Hercegovina oslanja na Hrvatsku na njenom putu euroatlanskih integracija. Primjer suradnje Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH kao i njenih poglavara, reisu-l-uleme i kardinala Vinka Puljića, kroz Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, mogao bi biti dobar uzor političarima kako da održavaju komunikaciju i suradnju na dobrobit obje države i oba naroda, rečeno je na sastanku, prenosi MINA.

 /HMS/

error: Content is protected !!