Protivnici mjanmarske vojske koja je preuzela vlast pučem u veljači u srijedu su po ulicama i natpisima ispred vladinih ureda bacali crvenu boju kao simbol krvi ubijenih prosvjednika, drugog dana tradicionalnih novogodišnjih blagdana. 

Ovaj čin kojem je cilj posramljivanje vojske odvio se u nekoliko gradova, pokazuju fotografije na društvenim mrežama.

Dio prosvjednika marširao je pozivajući na oslobađanje pritvorene demokratski izabrane čelnice Aung San Suu Kyi. Ta dobitnica Nobelove nagrade za mir u zatvoru je od puča 1. veljače, optužena da je kršila zakon o službenoj tajni.

Molim vas spasite našu čelnicu budućnost nadu, stajalo je na jednom od napisa prosvjednika koji je u gradu Mandalayu nosila mlada žena.

Zasad nema izvještaja o nasilju na prosvjedima u srijedu, no informacije se sve teže probijaju izvan Mjanmara jer je hunta ograničila pristup internetu i mobilnim podacima.

Puč je bacio Mjanmar u krizu deset godina nakon postupnog vraćanja u demokratski sustav. Od vojnog preuzimanja vlasti svakodnevno se održavaju prosvjedi i građanski neposluh, pa je stao i velik dio ekonomije.

U utorak su u Mjanmaru počeli petodnevni blagdani povodom nove godine, poznati kao Thingyan, no prosvjednici su otkazali tradicionalna slavlja.

Aktivistička skupina Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima tvrdi kako je vojska dosad ubila 710 prosvjednika.

Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda u utorak je objavio da strahuje kako bi prosvjedi na ulici mogli prerasti u građanski rat kakav je viđen u Siriji.

Puč je obnovio i neprijateljstva između vojske i snaga etničkih manjina koji se bore za autonomiju u graničnim regijama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!