U povodu nastupajućeg mjeseca Ramazana 2021. prigodnu poruku i čestitku za slušatelje Radija Ljubuški pripremio je Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški Šemsudin ef. Germić.

 U svom obraćanju ef. Germić je među ostalim rekao:

„ Blagodati vjere nam pomažu pročistiti svoju unutrašnjost kako  bismo bili dobri, plemeniti, iskreni i radini. Mjesec Ramazana je prilika da pojačamo te stvari u svom životu. 

Jedan od ciljeva posta je i da dosegnemo stanje zahvalnosti na blagodatima kojima nas je Bog darovao : blagodat zdravlja, blagodat hrane , blagodat našeg unutrašnjeg mira. Vidimo da smo u ovom vremenu pandemije i svih ovih kriza uskraćeni za mnoštvo blagodati za koje smo smatrali da se podrazumijevaju.

Prilika je ovo da se na neki način preispitamo da li je naš međusobni odnos, naš ibadet prema Bogu bio iskren ili je bio stanje glume.

 Sve se vraća, sve se plaća za sve u životu, pa ukoliko je čovjekov odnos neiskren prema bilo kome, prema sebi, prema drugom i prema Bogu sigurno će ga Bog dovesti u stanje da mu pokaže, da vidi kakva je vrijednost onoga što je imao, a bio nezahvalan Bogu .

Zato se i kaže da su ljudska srca poput divljih zvijeri, da pristaju uz one ko ih uspije pripitomiti.

Stoga je prilika čovjeku vjerniku  kojem je propisan post da ovo vrijeme iskoristi, da svojom blagom riječju, svojim unutrašnjim stanjem koji je plod pokornosti uzvišenom Bogu da se razumiju ljudi oko sebe, da razgovaraju s njima, odu kod njih, učine ono što mogu za njih.

Zahvalnost bogataša nije samo u riječima već da koriste sredstava koje imaju na raspolaganju, da obraduju nekog oko sebe, siromašnog , nemoćnog, onoga kojem je novac potreban za liječenje i sl.

Potrebno je da brat brata upita, brat sestru, komšija komšiju jer je stanje veoma teško, ali kao što svako stanje Bog daje, tako će nam Bog i dati izlaz iz ovog .

Svako iskušenje ima svoj početak i svoj kraj, stoga molim dragog Boga neka ovaj Ramazan ispuni dobrotom oprostom,  srećom , mirom i berićetom! Da nam dragi Bog olakša život i daruje uvećanje mira,  ljubavi i međusobnog poštovanja u našim porodicama, među ljudima i sačuva nas od ovog teškog stanja.

„Neka nam Ramazan bude vjesnik proviđenja i prestanka teškog stanja u kojem se svi nalazimo!“ pa u to ime želim braćo i sestre Ljubušaci  i svi muslimani u svijetu ma gdje se nalazili, da vam čestitam Ramazan Mubarek Olsun  da ga u sreći, zdravlju i miru sa članovima svojih porodica proživite i da razmišljamo o promjenama ovih stvari na kojima moramo poraditi, da bi promjenom svoga stanja i našeg odnosa prema Bogu i Bog promijenio naše stanje jer je to Božji zakon.”Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!”

U audio zapisu poslušajte cjelovitu Ramazansku čestitku ef. Germića.

Bjanka Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!