Odluka o obogaćivanju uranija na 60 posto odgovor je Irana na sabotažu nuklearnog postrojenja u Natanzu, rekao je u srijedu predsjednik te zemlje Hasan Rohani i ponovio da Islamska Republika ne planira graditi nuklearnog oružje.

Iran je optužio Izrael, svog dugogodišnjeg neprijatelja, da je u nedjelju sabotažom izazvao eksploziju u Natanzu te je obećao osvetiti se povećanjem razine obogaćivanja uranija što je korak bliže prema razvoju nuklearnog oružja.

Iran je također objavio da će aktivirati 1000 svojih naprednih centrifuga u Natanzu.

– Naravno, naše sigurnosne i obavještajne službe moraju dati konačna izvješća, sve govori da je to zločin cionista, a budu li cionisti radili protiv naše nacije mi ćemo odgovoriti, rekao je Rohani nakon sastanka svoje vlade.

– Naš odgovor na njihovu zloću je zamijeniti oštećene centrifuge naprednijima i povećati obogaćivanje uranija na 60 posto u postrojenju u Natanzu, rekao je.

Iranske vlasti nazvale su incident u Natanzu “nuklearnim terorizmom”. Izrael nije komentirao optužbe.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja nadzire iranski program, rekla je u utorak da je obaviještena o odluci Teherana.

Iran je obogaćivao uranij do 20 posto, iako nuklearni sporazum iz 2015. (JCPOA) što ga je potpisao sa šest svjetskih sila, dopušta Iranu obogaćenje uranija na 3,67 posto. To je daleko ispod 20 posto koliko je Iran postizao prije JCPOA-e i daleko ispod 90 posto potrebnih za razvoj nuklearnog oružja.

Smatra se da je to povećanje pritisak na vladu novog američkog predsjednika Joea Bidena koji se želi vratiti JCPOA-i iz kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao 2018. pa obnovio Iranu sankcije.

Rohani je u srijedu ponovio tvrdnju koju Iran ponavlja desetljećima, da ne želi nuklearno oružje i da je njegov nuklearni program u civilne svrhe.

Washington je najavu Teherana nazvao “provokativnom” pa izrazio zabrinutost i upitnost u spremnost Irana da nastavi pregovore koji se trebaju nastaviti u četvrtak u Beču.

Pregovori bi trebali vratiti Sjedinjenje Države u međunarodni sporazum i privoljeti Iran da se vrati punom poštivanju odredbi od kojih je postupno odustajao kao odgovor na američko povlačenje.

Incident u Natanzu u nedjelju dogodio se tijekom posjeta američkog ministra obrane Lloyda Austina Izraelu koji je ponovio predanost Bidenove administracije Izraelu, svom glavnom američkom savezniku na Bliskom istoku.

– Oni (Izrael) žele da na pregovore dođemo praznih ruku, no mi ćemo pregovarati čvrste ruke, rekao je Rohani.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!