Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru organizira online radionicu o bontonu koji bi trebali koristiti svakodnevno. 

Bilo da poslovni profesionalci komuniciraju u sobi za sastanke, tijekom posjeta nekoj stranoj zemlji ili u virtualnom okruženju, istraživanja pokazuju da njihov uspjeh mnogo više ovisi o “mekim vještinama”, a ne o tehničkom znanju.

„Bonton naš svagdašnji je naziv koji sam dala ovoj radionici. Smatram kako je, i uistinu jest tako, bonton jako bitan. O bontonu nas uče još od malena, a  četiri čarobne riječi kojima su nas učili, ostale su čarobne i u velikom broju slučaja netaknute. No, smatram kako osim četiri čarobne riječi, postoji tu još dosta čarolije koju treba opipati, posebno u poslovnom svijetu, a ova radionica je izvrsna prilika za studente koji koračaju na poslovnu scenu.“ govori Marija Bagarić, koordinatorica za kulturu Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Cilj radionice je ukazati na značaj ključnih komunikacijskih vještina za ponašanje u svakodnevnom okruženju kao i za poslovne ljude kako bi unaprijedili svoje poslovanje. Poseban naglasak je na ključnim komunikacijskim vještinama neophodnim svim poslovnim ljudima koji u komunikaciji s kolegama, klijentima i drugim osobama u poslovnim odnosima, često predstavljaju prvi dojam o instituciji, poduzeću, ustanovi, udruzi. Opće je poznat kritični značaj prvog dojma koji bitno utječe na trenutnu, ali i kasniju (dugo)trajnu sliku poslovnog subjekta u javnosti.

Radionice će voditi doc. dr. sc. Ivona Čarapina-Zovko i doc. dr. sc. Ivana Primorac Bilaver.

„U današnjem poslovnom svijetu nužno je razvijati senzibilitet prema lijepom ponašanju. Pohvalno je što se studenti koji se razvijaju u području svoje buduće djelatnosti interesiraju i za znanja i vještine koje čine konkurentsku prednost. A upravo je ponašanje konkurentski razlikovni element jer primjena pravila bontona u poslovanju šalje pozitivnu poruku javnosti, pridonosi ugledu i uspjehu. Svijet se mijenja, a s njime i pravila ponašanja, stoga ih je potrebno iznova učiti. U novom komunikacijskom izazovu, koji je donijela pandemija, prepoznajemo i razvoj novih pravila lijepog ponašanja, tzv. covid bontona. Ova pravila stvaramo i učimo zajedno. Važno je naglasiti, da je u svakom vremenu i profesiji bonton aktualan jer je njegova temeljna poruka poštovanje.“ govori nam dr.sc. Ivana Primorac Bilaver,jedna od voditeljica radionice.

Poveznica za online radionicu je: http://meet.google.com/qpy-sxtb-vsr.

IZVOR: Ljubuški IKS portal

error: Content is protected !!