Nogometaši zagrebačkog Dinama nisu uspjeli prirediti novo iznenađenje. Nakon domaćeg poraza 0-1, “Modri” su u uzvratnom susretu četvrtfinala Europske lige poraženi na gostovanju kod Villarreala s 2-1 ostavši bez plasmana u polufinale.

Golove za “Žutu podmornicu” zabili su Paco Alcacer (36) i Gerard Moreno (43), dok je jedini gol za Dinamo u dva dvoboja četvrtfinala postigao Mislav Oršić (75).

Nažalost, “Modri” se nisu uspjeli probiti među četiri najbolje momčadi Europske lige, ali već je plasman u četvrtfinale najveći uspjeh u posljednjih pola stoljeća. Posljednji put je Dinamo igrao europsko četvrtfinale 1970. godine, kada je u Kupu kupova ispao od Schalkea. Modri su tada odigrali samo šest europskih utakmica, a ove sezone čak 15 susreta.

Europski put su počeli pobjedom protiv Cluja u 2. pretkolu Lige prvaka, no potom su u 3. pretkolu ispali od Ferencvaroša i preselili u Europsku ligu gdje ih je u zadnjem kolu kvalifikacija čekala Flora. Nakon trijumfa protiv Estonaca, “Modri” su osvojili prvo mjesto u skupini ispred Wolfsbergera, Feyenoorda i moskovskog CSKA. U 16-ini finala hrvatski prvak je izbacio Krasnodar, a u osmini finala Tottenham. Fantastičnu seriju okončao je Villarreal koji je na impresivan način stigao do polufinala upisavši 11 pobjeda i remi.

“Žutoj podmornici” je ovo treći plasman u polufinale, među četiri najbolje ekipe se probila 2011. i 2016. godine i oba puta je ispadala, od Porta i Liverpoola.

Ovoga puta finale će loviti protiv Arsenala, koji je u uzvratnom susretu u Pragu pobijedio Slaviju sa 4-0 nakon što je prvi susret završio 1-1.

Golove za “Topnike” zabili su Pepe (18), Lacazette (21-11m, 77) i Saka (24).

Dinamo je otvorio utakmicu s najjačim sastavom. Premda još nije 100 posto spreman zbog ozljede ramena, Petković je stisnuo zube i zaigrao od prve minute. Problema s ozljedama imali su i Ademi i Gvardiol, no obojica su bili u početnih 11.

Španjolci su žestoko krenuli. Odmah su pritisnuli hrvatskog prvaka i igrači Dinama jako su teško dolazi do lopte. Villarreal je veći dio poluvremena držao loptu u svom posjedu i pokušavao probiti suparnički blok.

Međutim, u prvih 25 minuta nije bilo većih opasnosti pred vratima Dominika Livakovića. Prvu priliku na utakmici imao je domaći sastav, u 26. minuti Chukwueze je u gužvi sjajno opalio iz voleja pogodivši stativu.

Dinamo je prvi opasan izlazak imao dvije minute kasnije, s krila je Petković ubacio na drugu stativu gdje je bio Oršić, no njegov udarac je završio preko gola.

U 36. minuti dogodio se možda i trenutak odluke. Gerard Moreno je osvojio loptu na sredini terena i sjajno uposlio Chukwuezea, koji je utrčao iza Dinamove obrane i na drugoj stativi asistirao Alcaceru za njegov šesti gol ove sezone u EL. Činilo se kako je nigerijski napadač u zaleđu, no nakon konzultacija s VAR sobom nizozemski sudac Danny Makkelie je pokazao na centar.

U posljednjim trenucima prvog dijela Španjolci su zabili i drugi gol i praktički osigurali prolaz. Albiol je probio po krilu vrativši loptu u sredinu gdje je bio Moreno i zabio pokraj Dinamove obrane.

Svjestan kako više nema što izgubiti Dinamo je u nastavak krenuo otvorenije i već u 49. minuti Lovro Majer je imao sjajnu priliku, mogao je pucati, no tražio je Petkovića i akcija je propla. U 52. minuti se okušao Oršić s ruba kaznenog prostora, no pucao je pored gola. Oršić je imao dobru priliku i u 64. minuti, nažalost ponovo je bio neprecizan.

Samo minutu kasnije Gerard Moreno je sjajno pucao, a Livaković je još bolje obranio izvadivši loptu ispod grede.

Tračak nade pojavio se u 75. minuti kada je Oršić napokon probio Geronima Rullija. Akcija je krenula od Ademija koji je dodao Petkoviću, a ovaj sjajno asistirao Oršića koji je zabio za smanjene zaostatka.

Već u idućem napadu Chukwueze je mogao vratiti na +2, no pogodio je okvir gola. Nigerijac je opasno zaprijetio i u 81. minuti, no Livaković je bio spreman.

Možda i posljednju priliku za povratak u život Dinamo je imao u 88. minuti nakon što je Petković izborio slobodni udarac na rubu kaznenog prostora. Nažalost, Oršić nije uspio pogoditi.

VILLARREAL – DINAMO 2-1

VILLARREAL. Stadion de la Ceramica – bez gledatelja; Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska)

Strijelci: 1-0 Alcacer (36), 2-0 Moreno (43), 2-1 Oršić (75)

Žuti kartoni: Trigueros / Jakić

Crveni kartoni:

Villarreal: Rulli – Pedraza (od 90. Moreno), Albiol, Pau Torres, Foyth – Parejo (od 85. Coquelin), Capoue, Trigueros (od 62. Gomez) – Chukuweze (od 90. Pena), Alcacer (od 90. Baena), Moreno

Dinamo: Livaković – Ristovski (od 62. Stojanović), Lauritsen, Theophile-Catherine (od 82. Perić), Gvardiol – Jakić, Ademi (od 82. Mišić) – Ivanušec (od 76. Atiemwen), Majer (od 62. Franjić), Oršić – Petković

Rezultati uzvratnih susreta četvrtfinala Europske lige:

Villarreal (Špa) – DINAMO (HRV) 2-1 (Alcacer 36, Moreno 43 /Oršić 75)

(prva utakmica 1-0)

Slavia Prag (Češ) – Arsenal (Eng) 0-4 (Pepe 18, Lacazette 21-11m, 77, Saka 24)

(prva utakmica 1-1)

Roma (Ita) – Ajax (Niz) 1-1 (Džeko 72 / Brobbey 49)

(prva utakmica 2-1)

Manc. United (Eng) – Granada (Špa) 2-0 (Cavani 6, Mata 90)

(prva utakmica 2-0)

PAROVI POLUFINALA (29. travnja i 6. svibnja)

Manchester United (Eng) – Roma

Villarreal (Špa) – Arsenal (Eng)

FINALE – 26. svibnja

Stadion Miejski, Gdanjsk


Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!