Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u srijedu su u Sarajevu u prijateljskom ozračju dogovorili jačanje suradnje dvije zemlje i postupno rješavanje otvorenih pitanja dodajući da dobrosusjedski odnosi nemaju alternativu.

Grlić Radman se s Turković sastao tijekom službenog posjeta BiH a sastanak dvoje ministara trajao je dvostruko duže od planiranog što su oboje opisali kao dokaz koliko je on bio uspješan.

“Imali smo tako dobar i plodonosan razgovor da ga je bilo teško prekinuti”, kazao je novinarima Grlić Radman dodajući kako nema dvojbe da je Hrvatska prijatelj BiH i da će tako i nastaviti djelovati.

Kazao je kako je konkretni dokaz te tvrdnje i odluka hrvatske vlade o donaciji cjepiva protiv koronavirusa BiH jer se na taj način želi pokazati solidarnost s potrebama njenih stanovnika.

“Uskoro ćemo to cjepivo dostaviti”, najavio je Grlić Radman donaciju BiH u naredim danima a o točnim količinama naknadno će se odlučiti.

Grlić Radman ponovio je potporu cjelovitosti BiH kao državi tri konstitutivna naroda i svih građana uz konstataciju kako Hrvatska ostaje odlučni zagovornik euroatlantskog puta te zemlje te je dodao kako je upravo stoga Vijeću za vanjske poslove EU predstavio hrvatsku inicijativu čiji je cilj pomoći BiH da stekne status kandidata za članstvo u Uniji.

“Non paper obrazlaže tu inicijativu a ministrici Turković sam pojasnio o čemu se tu točno radi”, kazao je Grlić Radman odbacivši tvrdnje novinara iz BiH da se Hrvatska na bilo koji način pokušava miješati u unutarnja pitanja BiH. Ustvrdio je kako hrvatski non paper služi samo jačanju BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako nema nikakvih dokaza o postojanju “fantomskog” non papera Slovenije koji navodno zagovara podjelu BiH.

“Postoji hrvatski non paper a ovo drugo su samo špekulacije”, kazao je Grlić Radman dodajući kako su i poruke američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena sadržane u pismu članovima Predsjedništva BiH na tragu svega onoga što piše u hrvatskom dokumentu upućenom Vijeću za vanjske poslove EU.

Ministrica Turković je kazala kako je jasno da je Slovenija zanijekala postojanje navodnog non papera. “Ja bih za sada smatrala taj papir nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se unese smutnja”, kazala je Turković.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što je s Grlić Radmanom “uspjela analizirati i reći sve što treba” dodajući kako vjeruje da su dogovorili kompromisne formule o načinu rješavanja otvorenih pitanja i daljeg jačanja međudržavnih odnosa.

Kazala je kako su predložili novi načini suradnje u borbi protiv pandemije, uključujući cijepljenje te olakšavanje uvjeta za prelaza granice s Hrvatskom za državljane BiH, posebice tijekom ljetne sezone pa će predstavnici dviju država raditi na konkretnim prijedlozima.

“Nama je važno da postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje i to je osnovni princip na kojemu ćemo djelovati. O tome postoji puna suglasnost”, kazala je Turković dodajući kako to ne trebaju pokvariti “zamagljene percepcije”.

Razjasnili su i pitanje moguće gradnje odlagališta redioaktivnog otpada na Trgovskoj gori o čemu će ubuduće razgovarati stručne radne skupine a hrvatski ministar vanjskih poslova pojasnio je kako nema ničega nezakonitoga u gradnji plinovoda kojim iz Hrvatske prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Prije razgovora s Turković šef hrvatske diplomacije sastao se s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom koji je tom prigodom kazao kako ta zemlja ima brojne prijatelje no oni ne mogu riješiti njene probleme jer je to zadaća prije svega za domaće političare.

Kako stoji u priopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR), Inzko je zahvalio Grlić Radmanu “na svim konstruktivnim koracima koje je Hrvatska napravila u odnosu prema BiH na njenom putu europskih integracija”.

Grlić Radman službeni dio posjeta BiH završava u četvrtak sastankom s predsjedateljem Vijeća ministara te zemlje Zoranom Tegeltijom i s čelnicima Zastupničkog i Doma naroda Palamenta BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!