Prva studija koja je izravno usporedila imuni odgovor na cjepiva protiv koronavirusa Pfizer/BionTecha i AstraZenece utvrdila je snažan i sličan odgovor kod osoba starijih od 80 godina nakon prve doze cjepiva, objavili su u britanski znanstvenici.

Britanska studija također je otkrila da je ključna komponenta imunog sustava poznata kao T stanice pokazala jači odgovor kod onih koji su dobili cjepivo AstraZeneca/Oxford od onih koji su dobili cjepivo Pfizer/BioNTech.

Znanstvenici koji su analizirali uzorke krvi 165 osoba u Britaniji u dobi od 80 do 99 godina koje su primile prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa kazali su da to otkriće zaslužuje dodatno opsežnije istraživanje.

Antitijela blokiraju sposobnost koronavirusa da uđe u ljudske stanice, a T stanice mogu djelovati kao šira zaštita napadajući i uništavajući svaku stanicu zaraženu virusom.

– Ta su cjepiva jednakovrijedna i učinkovita u izazivanju odgovora antitijela u velike većine ljudi (u ovoj studiji), čak i nakon jedne doze, rekao je Paul Moss, profesor hematologije na britanskom sveučilištu Birmingham koji je bio koautor istraživanja.

– Oba su cjepiva dobra, rekao je o zaključcima studije.

Studija je objavljena prije nego što je prošla znanstvenu recenziju.

Znanstvenici su utvrdili da su se ključna antitijela stvorila u sličnim razinama kod 93 posto od 76 ispitanika koji su dobili jednu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech i kod 87 posto od 89 ispitanika koji su dobili jednu dozu cjepiva AstraZeneca.

Helen Parry
, profesorica sa Sveučilišta Birmingham koja je bila koautorica studije, rekla je da je veći dio onih koji su dobili cjepivo AstraZeneca, u odnosu na one koji su dobili Pfizer/BioNTech, imao odgovor T stanica koji se mogao utvrditi testovima.

To otkriće dodatni je dokaz koji potvrđuje rezultate ranijih istraživanja koja sugeriraju da antitijela koja sprječavaju vezanje koronavirusa za ljudske stanice možda nisu jedini važan element imuniteta, te da T-stanice također mogu imati važnu zaštitnu ulogu.

– Sada moramo provesti daljnja istraživanja kako bismo shvatili što znači ova razlika u odgovorima T stanica, rekla je Parry.

Otprilike polovica stanovništva Velike Britanije primila je barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa što je jedna od najviših stopa procijepljenosti na svijetu.

Velika većina je dobila ili Pfizer ili AstraZenecu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!