Nakon što ga je Europska nogometna federacija (UEFA) zbog rasizma suspendirala na 10 utakmica neigranja, braniču praške Slavije Ondreju Kudeli (34) prijeti još jedna kazna, a možda i zatvor. Naime, škotska policija je pokrenula postupak protiv Čeha zbog rasističkog ispada za vrijeme utakmice Rangersa i Slavije u osmini finala Europske lige. Ako bude proglašen krivim, Kudeli prijeti do šest mjeseci zatvora.

UEFA je suspendirala braniča praške Slavije na 10 utakmica jer je za vrijeme utakmice rasistički vrijeđao veznjaka škotskog kluba Glen Kamaru, dok je finski veznjak suspendiran na tri utakmice zbog napada na Kudelu u tunelu Ibrox stadiona.

Kudela je priznao da je verbalno napao Kamaru, ali negirao je da su uvrede povezane s tamnom kožom finskog nogometaša.

– Policija vjeruje da ima dovoljno dokaza za kaznenu prijavu protiv Kudele zbog rasističkog ponašanja, rekao je Kamarin odvjetnik Aamer Anwar.

Kudela je propustio prvu utakmicu četvrtfinala Europske lige između Slavije i Arsenala, no mora odraditi još devet utakmica suspenzije, što znači da je izgubljen za predstojeće Europsko prvenstvo na kojem će Češka igrati u skupini protiv Hrvatske. Čak i da Slavija stigne do finala Europske lige, preostalo bi mu još pet utakmica kazne.

Slavijin branič je do sada upisao osam nastupa za nacionalnu vrstu, a posljednju utakmicu je odigrao 30. ožujka u kvalifikacijama za SP 2022. protiv Walesa.

Dok je Kudela rekao da ga je UEFA-ina kazna “zaprepastila”, predsjednik Slavije Jaroslav Tvrdik poručio je kako će klub poštovati presudu ispričavši se Kamari zbog “situacije koja je očito prouzročila nevolju njemu i njegovim suigračima”.

Zanimljivo, oglasio se i ured češkog predsjednika Miloša Zemana uputivši UEFA-i otvoreno pismo.

– Želim naglasiti da optužbe za rasizam nisu dokazane. Čak je i UEFA-in inspektor izjavio da nije siguran da je Kudela ikoga rasistički uvrijedio. Osudili ste čovjeka bez dokaza samo da biste ispunili očekivanja grupice aktivista i kluba koji nije bio sposoban pobijediti na terenu. U vašim rukama borba protiv rasizma pretvorila se u licemjerje, pozitivnu diskriminaciju i smiješno priklanjanje glupim trendovima, napisao je Vladimir Mynar, šef ureda češkog predsjednika.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!