Vlasti u BiH samo u prošloj godini planirali su čak 44 milijuna maraka za kupovinu 900 službenih automobila
Osim što je, posebno u ovim kriznim vremenima, sporna paprena svota novca, sporno je i što se u prometu, osim po luksuzu, vozila ne mogu lako prepoznati. Iako je s državnog, a odnedavno i razine FBiH, poslana zapovijed da se označe, to još nije učinjeno, javlja Federalna televizija.

Prije godinu Vijeće ministara BiH dobilo je zadatak da izmijeni Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih automobila tako što će ih obilježiti da bi bili prepoznatljivi u prometu. No, godinu nakon, službene automobile, osim po luksuzu ili osobama koje se u njima voze, teško možemo prepoznati – ni N od tražene naljepnice. Novinari entitetske televizije pitali su ministre i nadležna ministarstva gdje je zapelo.

Ministarstvo komunikacija pokrenulo je inicijativu za izmjenu Pravilnika na način da se napravi registar službenih vozila. U odnosu na ovu inicijativu, Ministarstvo financija i trezora nije imalo primjedbi, ali je u svom odgovoru skrenulo pozornost na mogućnost zloupotreba, te sugeriralo da se o mogućim neželjenim posljedicama pojedinačno izjasne sve institucije, odnosno daju suglasnost da se vozila obuhvate registrom. Nakon što Ministarstvu budu dostavljeni svi relevantni podaci, pristupit će izradi izmjena i dopuna Pravilnika, rečeno je u Ministarstvu financija i trezora BiH.

A upravo je namjera predlagača bila sprječavanje zloupotrebe. Doduše, suprotne od ove kojom se nadležna ministarstva trenutno bave. Cilj je spriječiti da vozila zloupotrijebe oni koji ih koriste.

Mislim da se tome mora stati u kraj i da je krajnje vrijeme da službena vozila stoje vikendom u garaži, a ne na izletištima, skijalištima, ljetovalištima i gdje ih sve građani ne viđaju. Označiti vozila i to će prekinuti njihovu zloupotrebu u značajnoj mjeri, tvrdi za FTV Saša Magazinović, zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu BiH.

Isto misli i Adis Arapović, čiju je takvu inicijativu nedavno podržao i Parlament FBiH.

Potpuno je postalo uobičajeno da se službeni automobili koriste za privatne, stranačke i brojne druge svrhe, a to je jednostavno zloupotreba javne imovine, kaže Arapović, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu FBiH

I nije se dogodilo jednom da tu imovinu izabrani dužnosnici zloupotrijebe. Sudeći po inicijativama koje bi im ovu bahatost onemogućile, a koje su još na dugom štapu, neće im ovo biti ni posljednji put. I, nažalost, to nije jedina stvar koju koriste zdravo za gotovo. Ništa oprezniji nisu ni kada je u pitanju korištenje službene pratnje.

Tu je posljednja, ali ne i prva, javnost razljutila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je imala pratnju i prilikom privatne kupovine. Objasnila je građanima, nedugo nakon, da s obzirom na funkciju koju obavlja, pod pratnjom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, htjela ili ne, mora biti 24 sata dnevno. I, istina, prema aktualnoj odluci Vijeća ministara BiH, mora. No, pitanje glasi je li moralno što su bh. vlasti same sebi osigurale toliki luksuz?, pita se FTV.

Izvor:FTV

error: Content is protected !!