Rado biste svoj balkon ukrasili cvijećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje njege. Pomoći ćemo vam u izboru sa savjetima iskusnih vrtlara. Za početak, jako je važno mjesto na kojem ćete saditi cvijeće, jer, osim što cvijeće krasi prostor u kojemu obitavamo tijekom ljeta, pruža i zaklon i zaštitu od pogleda.

Koje biljke odabrati?

Na balkonu se mogu uzgajati sve vrste biljaka, od povrća i začinskog bilja do jednogodišnjih cvjetnica. Međutim, kod višegodišnjih biljaka kao osnovni problem javlja se prezimljavanje. U prirodi će biljke uvijek bolje uspjeti nego na ograničenom prostoru cvjetnih posuda, no uz malo znanja o uzgoju svaki balkon može procvjetati i uljepšati boravak na njemu.

Cvijeće za balkon većinom se sadi u ljeto, ali sadnja može započeti već u proljeće.

Potom morate odlučiti hoćete li saditi u sandučiće niske biljke zbijena rasta ili viseće biljke. Puzavicama i penjačicama treba osigurati oslonac za penjanje. Neke biljke potrebno je na vrijeme povezati, a svima je potrebno redovito odstranjivati ocvale cvjetove kako bi nasad uvijek izgledao uredno i njegovano, savjetuje portal Kreni zdravo.

Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje. Pri tome treba razlikovati biljke koje podnose sunce i one kojima je sunčeva svjetlost neophodna. Tako je za bujni rast i razvoj cvjetova potrebno mnogo sunca ljetnom zvjezdanu, sunčacu, petunijama, ljetnoj kadulji, sanvitaliji, dragoljubu, pustinjskoj ruži, sporišu, maćuhicama i žeravcu.

Neke biljke vole umjereno sunce i polusjenu, kao što su krasuljci, papučice, zlatni šeboj, vodenika, lobelija, lobularija i kadifica.

Dobra ideja za balkone je i ugradnja polica, ali, opet, na dovoljnom razmaku od zida. Što se okrenutosti balkona prema određenoj strani svijeta tiče, balkoni okrenuti prema jugu će, uz dovoljno zalijevanje, biti najbogatiji cvjetovima. Balkoni okrenuti prema istoku ili zapadu bit će pogodniji za biljke koje slabije cvjetaju, a njih treba i manje zalijevati.

Jako je važno zaštititi balkonsko cvijeće od vjetra, a najbolji način da to postignemo je uz cvijeće posadimo i živicu. Ipak, treba pripaziti da su nam sve biljke lako dostupne kako bi ih mogli redovito zalijevati.

Koje cvijeće posaditi na balkon?

Ako imate balkone na katu zgrade, treba pripaziti na položaj balkonskog cvijeća i u pogledu neometanja susjeda prilikom zalijevanja i kapanja vode.

Portal Vrtlarica predlaže zahvalne cvjetne vrste za balkone:

Gazanija
Gazanija ima velike cvjetove širokog spektra boja: bijele, žute, zlatnožute, narančaste, tamnocrvene, tamnoljubičaste. Velika joj je prednost što dobro podnosi visoke temperature, a ne smeta joj ni ako se nalazi direktno na suncu. Štoviše, bitno je da tijekom dana dobiva dosta sunca, a poželjno je da po noći temperatura ne pada ispod 10 stupnjeva. Važno je ipak redovito je zalijevati kako se zemlja u kojoj se nalazi ne bi osušila. Treba je prihranjivati svaka dva tjedna i redovito čistiti od ocvalih cvjetova. Teže podnosi prezimljavanje u hladnim kontinentalnim dijelovima. Može se saditi u teglama, žardinjerama ili gredicama.

Verbena (sporiš)
Verbena također ima cvjetove širokog spektra boja, a oni najčešće žuti, bijeli, crveni ili ljubičasti. Zanimljivo je što su cvjetovi verbene u obliku kišobrančića, pa i to pridonosi ljepoti balkona na kojima se nalazi. Prilično je otporna biljka, dobro podnosi visoke temperature, čak i sušu, ali i, zanimljivo, nedostatak padalina, a ne smeta joj ni direktno sunce. Zalijevanje zahtjeva tek kada joj se zemlja potpuno osuši. Ako želite da dulje cvjeta, malo je orežite krajem srpnja. Relativno je laka za uzgajanje pa je savršen izbor za početnike u sađenju cvijeća na balkone.

Pelargonija
Pelargonija je najpoznatija po tome što cvijeta tijekom čitavog ljeta. Ima šarene cvjetove jarkih boja. Postoje dvije vrste pelargonija: grmolika i puzačica. Kao i prethodne dvije vrste, i pelargonija dobro podnosi visoke temperature i položaj na direktnom suncu. Pelargonija voli dobro dreniranu zemlju, primjerice mješavinu zemlje i pijeska ili perlita (u omjeru 1:7). Ne podnosi dobro vlagu pa treba pripaziti sa zalijevanjem (nikada ne zalijevati po listovima). Naravno, treba je redovito čistiti od ocvalih cvjetova. Može prezimiti na temperaturama od 10 do 15 stupnjeva Celzijevih.

Agava
Agava je izrazito otporna na visoke temperature što ne začuđuje s obzirom na to da potječe iz Meksika. Odgovara joj položaj na direktnom suncu jer joj debeli i mesnati listovi zapravo služe i kao spremnici za vodu. Zbog toga, osim u razdoblju aktivnog rasta, ne zahtijeva redovito zalijevanje. Iako većina ljudi misli da agava pripada porodici kaktusa, nije tako, zapravo pripada porodici ljiljana. Cvjeta samo jednom, a nakon toga propada (do cvjetanja može proći i nekoliko desetaka godina). Može narasti do visine od 7 metara. Ako je uzgajate u kontinentalnim područjima, tijekom zime ju je potrebno presaditi u prostor u kojemu je temperatura barem 5 stupnjeva. Zalijevati ju treba tek kada joj se zemlja potpuno osuši.

Sukulenti
Sukulenti su biljke koje jako vole sunce, a ne zahtijevaju često zalijevanje. Na stabljici i listovima imaju debeli sloj voska koji im služi kao zaštita i zadržava vlagu. Zbog tog sloja prilično su prilagodljivi i laki za uzgajanje. Također, vrlo lako se prilagode i na prezimljavanje u zatvorenom prostoru.

Angelonija
Angelonija se često sadi u kombinaciji s petunijama ili verbenom. Cvjetovi su joj najčešće bijele ili ljubičaste boje. Može narasti do 25 cm-a. Voli dosta sunca, dobro drenirano tlo i umjerenu vlagu. Potrebno ju je gnojiti svaka dva tjedna. Može se saditi u tegle ili u gredice. Najčešće, uz dobre uvjete, cvjeta do kraja listopada.

Anđeoska truba
Anđeoska truba (brugmansija) ima cvjetove u obliku zvona/trube žute, bijele ili ružičaste boje. Može narasti do 4 m-a visine, a sadi se u tegle ili vrtne gredice. Dobro podnosi sunce, ali je osjetljiva na vjetar. Ocvale cvjetove je bitno otkinuti da bi se stvorili novi, ali i da se ne bi stvorio plod. Voli dreniranu zemlju. Za prezimljavanje ju je potrebno staviti u zatvoreni prostor s dosta svjetla i s temperaturom ne nižom od 5 stupnjeva. U vrijeme nakon sadnje potrebno ju je redovito gnojiti, a kasnije rjeđe (gnojivo ne smije biti u granulama jer takvo uništi korijen!).

Donosimo popis još nekog poznatog balkonskog cvijeća.

Kadifica
Dragoljub – odgovara mu siromašno tlo, ne voli puno gnojenja
Petunija – voli puno sunca, a zbog opojnog mirisa cvjetova, na nju se love noćni leptiri
Vodenika – treba joj dosta vode
Fuksija – voli polusjenoviti položaj
Čuvarkuća – u narodu poznatiji pod nazivom žednjak
Pustinjska ruža -vrlo je laka za uzgajanje, nije joj potrebno ni prihranjivanje
Ivančica – višegodišnja biljka
Lobelija
Begonija – ima osjetljive, vodenaste listove, zahtjeva obilno zalijevanje

Nekoliko važnih savjeta

Kod njege balkonskog cvijeća jako je važno da se ne zalijeva po lišću i da mu se redovito skidaju ocvali cvjetovi. Važno je i zaštititi balkonsko cvijeće od vjetra, primjerice živicom.

Iako većina gore opisanih biljaka dobro podnosi položaj na direktnom suncu, sjena također utječe na njegu. Naime, više sjene znači dulju vlažnost zemlje u koju su biljke posađene, a manje sjene brže sušenje zemlje, samim time i češće zalijevanje.

Bitan je i izbor posuda u koje sadite cvijeće. Posude od gline i keramike su teške, ali i zahtijevaju češće zalijevanje. Plastične posude su najjeftinije, ali su pocakljene najbolji izbor (iako su skuplje).

Svaki vrt pa tako i uređenje balkona cvijećem određuje osobnost onoga koji ga uređuje, pa tako što više pustite mašti na volju. Uz pravilan izbor balkonskog cvijeća, uživat ćete cijelo proljeće i ljeto na balkonu, uz minimalan trud oko njegova održavanja i njege.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!