Jučerašnja sjednica saborskog Odbora za zdravstvo danas je rezultirala nizom političkih reakcija. I to nakon što je ministar Marić žestoko kritizirao zdravstveni sustav tražeći reforme, a ministar Beroš rekao da bi se dio poteza mogao poduzeti nakon lokalnih izbora. Premijer Plenković pak tvrdi da reforme s izborima – nemaju nikakve veze.

– Meni se jako sviđa da smo ovdje, da nemamo kamera, da se ne moramo suzdržavati, da možemo krajnje otvoreno govoriti, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Televizijskih kamera zbog epidemioloških razloga tijekom jučerašnje rasprave doista nije bilo – ali zato jest onih saborskih. Pa je sve izrečeno vezano za reformu zdravstva – ujedno i prenošeno na internetu.

– Izgubio sam vjeru i nadu da ću nekog uvjeriti u svoje riječi i argumente, ali probat ću. Ako ostane ovakva dinamika, mi smo za godinu dana na istom. Znači, što smo napravili, zapitao se Marić.

Kritički je ministar Marić komentirao probleme u zdravstvenom sustavu.

– Jako se ministarstvo financija opiralo izlasku HZZO-a iz riznice, kao i danas. Koliko država transferira izravno iz proračuna, pa tako 2 milijarde 400, 2 milijarde 600, dakle, prosjek 2 milijarde 600 proteklih 5-6 godina. Za rashodnu stranu podržavam što god predložite, samo da idemo prema racionalizaciji, nastavio je ministar financija.

Ministar Vili Beroš danas tvrdi kako nije osjetio da ga Zdravko Marić proziva.

– Jučer niti sam osjetio kritiku ministra Marića, nego upravo obrnuto. Mogu mu samo izraziti, što sam jasno rekao, duboku zahvalnost, kao i premijeru na svemu što su učinili za raumijevanje problema u hrvatskom zdravstvenom sustavu, rekao je ministar zdravstva.

Oporba pak sve tumači drugačije.

– Ministar Marić je bio iznimno iskren i otvoren. Zaključujem kako je to njegov zadnji potez da tolerira nekonkrolirane rashode u zdravstvu, smatra Silvano Hrelja, HSU.

– Osnovni problem, a to je da su maske pale. Što mislim pod tim? Dakle, prebacuje se odgovornost s jednog ministra na drugog, a na kraju mislim da je najveća odgovornost na premijeru Plenkoviću, poručila je Andreja Marić, SDP.

A premijer naglašava da će Vlada riješiti probleme kao što je riješila i dinamiku isplate duga veledrogerijama.

– Ministar Beroš i drugi ministri, koji su tim, koji su članovi Vlade, koji nisu tamo išli na nekakvu stručnu debatu na Odbor za zdravstvo, kojeg saziva predsjednica Odbora iz SDP-a, imaju zadaću braniti politiku Vlade, rekao je premijer Andrej Plenković.

Premijera je ministar Beroš spominjao i jučer.

– Neko vrijeme već komuniciram da su na stolu premijera određen nacrt, prijedlog mjera. Centralizacija zdravstvenih ustanova, zbog lakšeg upravljanja, jedan je od elementa koji ćemo, ako za to dobijem zeleno svijetlo na nivou Vlade, poduzeti, kao što ste i sami rekli, gospođo predsjednice, nakon završetka lokalnih izbora, rekao je Beroš.

– Nikakve to veze s nekakvim lokalnim izborima nema, nije mi uopće jasno kako je ta teza došla u eter. Što se mene tiče, ako su spremni novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima spremio, možemo ih staviti na Vladu idući tjedan, poručio je Plenković.

A da reforme trebaju biti što učinkovitije – suglasni su svi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!