Danska je objavila u petak da će pokrenuti gospodarstvo ranije nego što je planirano jer se smanjuje broj zaraza covidom-19 pa se od 21. travnja otvaraju zatvoreni prostori restorana i kafića te nogometni stadioni.

Danska je izbjegla treći val epidemije covida-19 nakon uvođenja strogih mjera zatvaranja u prosincu što je značajno usporilo epidemiju na 500 do 700 zaraza dnevno s njih nekoliko tisuća u prosincu.

Većina planiranih shema ponovnog otvaranja ovisi o uporabi takozvanih “korona putovnica” koje pokazuju je li osoba cijepljena, je li ranije bila zaražena ili se testirala na koronavirus u protekla 72 sata.

– Danska je u dobroj situaciji i ima prostora za daljnje otvaranje, rekao je ministar pravosuđa Nick Hekkerup.

– No to zahtijeva da se držimo dobrih navika, nastavimo se testirati i nastavimo koristiti korona putovnicu za pristup nekim stvarima koje želimo, dodao je Hekkerup.

U sklopu dogovora vlade i većine parlamenta u petak ujutro, povećava se broj osoba na javnim okupljanjima s 10 na 50 od 21. travnja. Plan je ukinuti zabranu javnih okupljanja 11. lipnja.

Dogovor uključuje ponovno otvaranje trgovačkih centara, muzeja, knjižnica, zatvorenih prostora restorana i kafića te za veći broj učenika znači povratak u učionice.

Nogometni navijači moći će se vratiti na stadione idući tjedan u odvojene dijelove po 500 gledatelja. Svi navijači morat će pri ulasku pokazati korona putovnicu i bit će zapisani kako bi se moglo pratiti potencijalno novo žarište koronavirusa.

Danska je razvila ogroman kapacitet za testiranje pa se u toj zemlji dnevno može testirati oko 200.000 ljudi, gotovo četiri posto populacije.

Nordijska zemlja ima treću najnižu stopu zaraze i smrtnosti u Europi iza Islanda i Portugala, pokazuju podaci nacionalnog Instituta za serum.

Danska je ovaj tjedan postala prva zemlja koja je potpuno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog moguće uzročno-posljedične veze tog cjepiva s pojavom krvnih ugrušaka.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!