Nakon što je Danska u potpunosti prekinula cijepljenje cjepivom AstraZenecom, razmišljaju o podjeli cjepiva siromašnijim zemljama, objavio je u četvrtak direktor WHO-a, za Europu.

Danska je prva zemlja u Europi koja je prekinula uporabu AstraZenece, zbog zabrinutosti oko stvaranja krvnih ugrušaka. Europski dužnosnici nastavljaju analizirati izvještaje i slučaje, koji su se pojavili u Uniji, kao i u Velikoj Britaniji.

WHO nije kritizirao ovaj potez Danske te navode da bi svaka nacija trebala biti fleksibilna u donošenju odluka o svojim planovima cijepljenja, zaraze i hospitalizacija. Zajedno s britanskim i europskim medicinskim agencijama, WHO i dalje preporučuje ovo cjepivo govoreći da koristi cjepiva premašuje rizike te apeliraju na zemlje da ne gomilaju cjepiva ukoliko ih ne koriste.

“Jučer sam razgovarao sa Sorenom Brostromom, ravnateljem danskog zdravstvenog tijela i shvatio sam da je dansko ministarstvo vanjskih poslova spremno ili već razmatra opcije za dijeljenje cjepiva AstraZenece siromašnijim zemljama”, rekao je novinarima direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.

Boostrom je rekao da je je Danska daleko dogurala s cijepljenjem starije populacije koja je u najvećem riziku od teškog oblika covida-19, dok su mlađe dobne skupine izložene manjem riziku od komplikacija bolesti.

Izvor: bljesak.info

error: Content is protected !!