Kako bi osigurale svoje egzistencijalne potrebe, socijalno i materijalno ugrožene osobe te mlade osobe zainteresirane za rad u poljodjelstvu s područja Ljubuškoga imaju prigodu taj svoj cilj i potrebu ostvariti, piše Večernji list BiH.  Javni poziv Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić objavio je javni poziv za dodjelu plastenika od 100 m2 s dodatnom opremom putem sufinanciranja u svrhu osnaživanja socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba te razvoja plasteničke proizvodnje na području Ljubuškoga.

Poziv se temelji na sporazumu projekta plastenika, koji su u veljači potpisali Grad Ljubuški i NVO Muslim Aid Sarajevo. Plastenici se sufinanciraju tako što će 40 posto sredstava od nabavne cijene plastenika s pratećom opremom uložiti humanitarna organizacija LDS Charities, 40 posto Grad Ljubuški, a 20 posto krajnji korisnik. Pravo sudjelovanja u javnom pozivu imaju socijalno i materijalno ugrožene osobe, kao i mlade osobe s područja grada Ljubuškoga koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili članovi njihove uže obitelji, kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Kako bi ostvario pravo na plastenik, kandidat koji se prijavljuje na javni poziv treba ispuniti nekoliko uvjeta. Prvi uvjet je da je nezaposlen ili s minimalnim primanjima, zatim da je upisan ili da će se prije dodjele plastenika upisati u registar poljoprivrednih gospodarstava i klijenata u Gradu Ljubuškom, kao i to da je ažurirao podatke za 2020./2021. godinu, da je podnositelj zahtjeva ili član njegove uže obitelji vlasnik ili posjednik poljoprivrednog zemljišta pogodnog za plasteničku proizvodnju, a koje se nalazi u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojemu stanuje, da ima mogućnost navodnjavanja plastenika, da sufinancira 20 posto od nabavne cijene plastenika s pratećom opremom u iznosu od 575,20 konvertibilnih maraka, da obvezno sudjeluje na edukaciji iz oblasti plasteničke proizvodnje u trajanju od dva dana, da u posljednje tri godine nije ostvarivao pravo na donaciju, dodjelu ili sufinanciranje nabave plastenika od Grada, Ministarstva, humanitarnih i drugih organizacija te da će dobiveni plastenik zadržati u vlasništvu najmanje dvije godine od dana potpisivanja ugovora o dodjeli plastenika. Plastenike će dobiti ukupno dvadeset korisnika, a njihova ukupna vrijednost je 57.520 konvertibilnih maraka. Opremljeni su sustavom za navodnjavanje, a korisnici dobivaju još i sadni materijal te obuku kako će raditi.

Treći projekt

Kako su nam rekli iz Gradske uprave Ljubuškoga, ovo je treći takav projekt koji se provodi u Ljubuškom. Obavještavaju sve zainteresirane kako dodatne informacije mogu dobiti svakim radnim danom od 8 do 15.30 u Službi za gospodarstvo i financije Grada Ljubuškoga, Odsjeku za gospodarstvo ili na broj telefona 039 835 556. Javni poziv ostaje otvoren 15 (petnaest) dana od dana objave javnog poziva na službenoj internetskoj stranici Grada Ljubuškog i oglasnoj ploči Grada Ljubuškog. Postupak procedure izbora provest će Povjerenstvo od šest članova koje imenuje gradonačelnik.•

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!