Može li netko zamisliti da u vremenu rata Porezna uprava zaprijeti kako će blokirati račun Ministarstva obrane i vojske te najavi da će zaplijeniti novac s računa ili pak imovinu, što bi moglo uključivati i naoružanje, kako bi namirila neizmirene račune? Naravno da se to ne može dogoditi. Ali je moguće da se danas, kada traje rat s koronavirusom, takva mogućnost nagovijesti jednoj zdravstvenoj ustanovi. Naime, potkraj ožujka Županijski ured Porezne uprave sa sjedištem u Mostaru zaprijetio je potpunom blokadom Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, što uključuje i prisilnu naplatu zbog neizmirivanja obveza.

U dopisu koji je potpisala Amela Begović Kuko navodi se kako Porezni ured Mostar donosi takvu odluku pozivajući se na onu iz 2018. kada su donesene odluke kao mjera prinudne naplate koja je omogućavala “neometan rad poreznom obvezniku, a kojima nije ugrožen javni interes”, piše Večernji list.

“Velikodušna” ponuda

– Shodno navedenom, a u cilju poštivanja zakonskih propisa iz oblasti obračuna i naplate javnih prihoda za čiji je nadzor nadležna Porezna uprava FBiH, radi zakonitog, pravodobnog i učinkovitog izvršavanja poslova iz svoje nadležnosti, u cilju smanjenja ukupnog duga po osnovi javnih prihoda u postupku prinudne naplate, pozivamo Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar sa sjedištem u Mostaru, Ul. Bijeli brijeg bb, da u roku od 30 dana od dana prijma ove obavijesti izvrši uplatu svih dugovanja po osnovi javnih prihoda – navodi se u dopisu. A ta dugovanja iznose više desetaka milijuna maraka. U suprotnom su zaprijetili potpunom blokadom bolnice i prinudnom naplatom. “Velikodušno” su iz Porezne uprave Federacije BiH ponudili i drugu mogućnost.

– Također vas obavještavamo o zakonskoj mogućnosti zaključivanja sporazuma o plaćanju duga javnih prihoda u ratama – do 60 rata ako ne možete ponuditi odgovarajuće jamstvo, a do 120 rata ako možete ponuditi puno jamstvo – naveli su u dopisu SKB-u u Mostaru. Ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić odgovorio je početkom travnja Poreznoj upravi te dostavio izvatke o uplatama dugovanja. No, prije svega, upozorio je kako bi ovakav potez Porezne uprave doveo područje Hercegovine u opasnost.

– Kao što vam je poznato, SKB Mostar dulji niz godina nalazi se u izuzetno teškoj financijskoj situaciji, koja se dodatno usložnjava pojavom epidemije izazvane bolešću COVID-19, koja traje više od godinu dana, te još jednom naglašavamo kako bi eventualni nastavak postupka prinudne naplate (trenutačna blokada transakcijskih računa i druge mjere iz oblasti prinudne naplate) prouzročio nesagledive posljedice za našu zdravstvenu ustanovu i ukupno stanje zdravstva u Federaciji BiH, posebice u ovo vrijeme epidemije, koja je uzdrmala zdravstvene sustave i mnogo razvijenijih i bogatijih država od nas – upozorio je Kvesić poreznike. On je naveo kako Sveučilišna klinička bolnica Mostar od 2018. godine redovito plaća sve doprinose za mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje te osiguranje od nezaposlenosti.

Novac na plaće i obveze

– U razdoblju od 2018. godine do danas ukupno su uplaćena 75,2 milijuna maraka, od toga za tekuće obveze 64,1, a iznos od 11 milijuna maraka uplaćen je za smanjenje starog duga – navodi se. Sva sredstva koja Sveučilišna klinička bolnica Mostar ima na raspolaganju od pruženih usluga osiguranicima i većina sredstava koja joj doznače osnivači utroši se na plaće i doprinose djelatnika, a preostali manji dio sredstava koja joj doznače osnivači koristi se za tekuće poslovanje, objasnili su.

– Stoga ne možemo iskoristiti zakonsku mogućnost zaključivanja sporazuma o plaćanju duga javnih prihoda u ratama, kao ni mogućnost ponude odgovarajućih jamstava – zaključili su.

/HMS/

error: Content is protected !!