Nova studija koju su vodili istraživači s Veterinarske škole sa Sveučilišta u Pennsylvaniji otkrila je da psi s velikom preciznošću mogu nanjušiti covid-19. U studiji je sudjelovalo devet posebno dresiranih pasa, a pokazalo se da mogu otkriti pozitivne slučajeve s preciznošću od 96%. Studija je obuhvatila osam labradora i jednog belgijskog ovčara.

Psi su najprije trebali detektirati osnovne mirise nakon čega su ih istraživači učili da razlikuju uzorke urina od covid pozitivnih i negativnih osoba. Nakon tri tjedna ovih devet pasa pokazalo je izvanrednu sposobnost otkrivanja pozitivnih uzoraka, s prosječnom stopom točnosti od 96%, što sugerira da psi doista mogli biti naučeni da detektiraju covid. No, proći će još neko vrijeme prije nego se pse angažira da pokušaju detektirati na javnim mjestima.

Studija je imala i neka ograničenja. Primjerice, psi su u nekoliko navrata netočno prepoznali osobu koja je negativna na covid, a koja je ranije preboljela bolest, prenosi N1.  Ipak, istraživači se nadaju da bi psi mogli pomoći u otkrivanju zaraženih osoba, ali ističu da je potrebno provesti dodatne, veće studije kako bi se potvrdili njihovi rezultati. Trenutno i sami istraživači prikupljaju veće uzorke kako bi proveli znatno opsežniju studiju. Ovo nije prvi slučaj u kojemu se psi koriste za dijagnostiku.

Naime, i neka ranija istraživanja pokazala su da psi imaju osjetljiv njuh zahvaljujući kojemu mogu njušiti razne oblike raka iz niza uzoraka krvi. Neki od glavnih zaključaka studije su da SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, ima karakterističan miris koji psi mogu detektirati te da bi buduća obuka pasa trebala imati velik broj različitih uzoraka, piše Eureka alert.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!