Zoran Mamić, prije dva dana opet je napustio Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu gdje je i njegov brat Zdravko. Još se nije vratio. Zdravko Mamić traži odgodu odlaska u zatvor, a Hrvatska u tu zemlju službeno ništa još nije poslala.

“Procedura je vrlo jednostavna. Znači, kada Bosna i Hercegovina dobije zamolnicu iz Republike Hrvatske, tada ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine predmetnu dokumentaciju šalje u sud u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je za RTL Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Sud bi tada trebao, otkriva ministar pravde BiH, utvrditi činjenično stanje i Mamiću izreći kaznu. Ali u svemu slijedi još dugotrajna procedura.

“Da bi mi znali koji je sud nadležan, gdje će se kazna izvršiti, mi bi prvo trebali dobiti kompletnu dokumentaciju da bi se moglo utvrditi koji je sud nadležan i samim tim daljnji postupci”, dodao je Grubeša.

Dokumentacija još nije poslana

Hrvatska Bosni, dokumentaciju nije poslala – jer je spis još uvijek na osječkom sudu.
A oni su za 30. travnja pozvali Zdravka Mamića da sazna gdje će služiti svoju kaznu, iako se Mamić već nekoliko puta jasno izjasnio.

15. lipnja 2018. Zdravko Mamić je rekao: “Ne želim izručenje Republici Hrvatskoj, jer ono što se događa u Republici Hrvatskoj je jedan montirani iskonstruirani proces”.

Uz Mamića, problem je i što osječki županijski sud već mjesec dana ne može pronaći Damira Vrbanovića kako bi mu uručili presudu.

Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku rekao je:

“Mislim da je sigurno dva puta koliko sam upoznat je pokušana dostava presuda, na adresi koju je zadnju dao na zapisniku na ročištu, međutim vratila se neuredna dostava”.

Tužba na 85 stranica

U međuvremenu, Zdravko Mamić preko odvjetnice Lidije Horvat obratio se Ustavnom sudu. Tužba mu je ispisana na 85 stranica. Najviše zbog povrede ljudskih prava.

Lidija Horvat, odvjetnica Zdravka Mamića izjavila je: “Nikada do sad nisam u jednoj ustavnoj tužbi vidjela toliko povreda kao do sada.”

Ima ih, tvrdi, više od desetak. U tužbi je problematiziran i trenutak kad je Mamić izbačen sa suda.

“Smatram da sukladno zakonu o kaznenom postupku nije smio biti udaljen iz zgrade da mu je prekršio pravo na obranu jer se nije mogao konzultirati sa svojim braniteljima. Mi smo tražili odgodu izvršenja kazne zatvora i odgodu oduzimanje imovinske koristi”, dodala je Horvat.

Rok za rješavanje je godinu dana.

Izvor:N1

error: Content is protected !!