Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ponovo je danas u Kiseljaku spominjao Izborni zakon te rekao kako je taj zakon “minimum minimuma”.

“Trebamo napraviti reforme u BiH da ne bi govorili o razlazu u BiH, jer ako poštujemo Ustav, onda je sve uredu, a ako se nešto treba mijenjati u Ustavu, onda po ustavnim procedurama treba vidjeti kako to i promijeniti. Male su šanse da se u Ustavu nešto promijeni. Ako bude trebala neka simbolična preinaka u Ustavu zbog onog što ćemo se dogovoriti oko Izbornog zakona, onda će nešto trebati uraditi, ali prvo se moramo dogovoriti o Izbornom zakonu kako osigurati legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH jer to je Ustav“, poručio je Čović.

“Svi oni koji su špekulirali kako je to podjela države ako tražite legitimno predstavljanje – i to su inicijative za promjenu Ustava. Da li će do njih doći, dobili su odgovor nekih strana da ovdje ide mirni razlaz. Ja ću osobno u ime politike koju predvodim učiniti sve da hrvatski narod bude jednakopravan na cijeloj BiH i da ga predstavljaju legitimni predstavnici. Izborni zakon je mali korak, to je minimum minimuma. Izborni zakon se lako mijenja natpolovičnom većinom u dva doma. Rok je što se mene tiče konačan 17. 6. Tad smo potpisali sporazum u društvu pet predstavnika ključnim međunarodnih institucija u BiH, što znači i naša čitava dinamika, agenda zajedno koju smo postavili zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice je rok do 30.6. da bi se trebali dogovoriti, odnosno da se dogovorimo u Parlamentu. Tako da u neizbornoj godini završimo priču o uvjetima za kandidatski status – i to je naš odgovor na pitanje o razlazu. Mi želimo ka EU, zagovaramo snažno integracijski proces BiH, a da bi se to desilo, trebalo bi ove uvjete riješiti, mislim da ćemo iz riješiti do kraja šestog mjeseca. Naša šansa je da to završimo i da zatražimo kandidatski status i vjerujem da ćemo ga dobiti“, naveo je Čović.

Istakao je i da je uvjeren da će dobiti Izborni zakon i da ne bi nagađao šta ako ga ne dobiju.

Kazao je i kako stavovi SDA i HDZ nisu udaljeni uopće.

“Stav SDA, kao i većine normalnih političara koji vole BiH je da treba osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i na tom tragu tražimo rješenje. Ponudili smo rješenja da se ništa ne mora u Ustavu mijenjati. Koga će izabrati – mogu i Sejdića i Fincija i vas. Imate dva bošnjačka člana koji ne mogu preći 30 posto granice BiH. Duboko vjerujem da ćemo napraviti ključne dogovore. Oko Doma naroda i Predsjedništva će morati ključne stranke dogovoriti a trehničke preinake mogu biti široke ili ograničene, a svima nam je u interesu da nam se ne dese više izbori u Mostaru. Svaku bjanko koji unapređuju proces ja potpisujem a ove dvije ključne su prioritet. To kako izabrati tri člana Predsjedništva – izravno / neizravno – morat ćemo prilagoditi u Ustavu“, komenteriao je lider HDZ BiH.

Naveo je i da voli ovu zemlju i da se osjeća kao domoljub kao i onaj koji poštuje postojeći Ustav, a kad bude drugi, onda će i taj drugi, prenosi N1.

Izvor:N1

error: Content is protected !!