Drugog dana Europskog seniorskog prvenstva za judašice i judaše u Portugalu nastupilo je troje hrvatskih predstavnika.

Prvo ime je uvjerljivo bila Lara Cvjetko (do 70 kg), koja je svladala jaku Francuskinju Marie Eve Gahie te došla do borbe za broncu. Iva Oberan (do 63 kg) je upisala jednu pobjedu i poraz, dok je Dominik Družeta (do 81 kg) ispao u prvom kolu.

Devetnaestogodišnja Cvjetko je wazarijem u “golden scoreu” svladala prvu nositeljicu natjecanja, prvu na svjetskoj ranking ljestvici kategorije do 70 kg, svjetsku prvakinju iz 2019., svjetsku viceprvakinju iz 2018. te osvajačicu 14 Grand Prix/Grand Slam medalja. Prethodno je mlada hrvatska judašica svladala neugodnu Poljakinju Sobierajsku, koja je vodila wazarijem do 30 sekundi prije kraja. Nije se mlada Zagrepčanka predavala, dapače, izjednačila je wazarijem, a zatim u “golden scoreu” natjerala Poljakinju na treću kaznu.

U četvrtfinalu je išla na Ruskinju Taimazovu. Bila je to prava rovovska bitka u kojoj, kako je borba odmicala, Cvjetko je imala sve veću nadmoć. Na kraju je presudio wazari u “golden scoreu” za prolazak među četiri najbolje. Polufinalna suparnica je bila peta na svijetu, Nizozemka Van Dijke, koja je dobro proučila Larine snage te wazarijem na početku “golden scorea” rezervirala mjesto u finalu, a Cvjetko poslala u borbu za broncu.

Tamo je još jednom odlučio “golden score”. Portugalka Timo je ‘stara kost’, 30-godišnja judašica koja je znala kako navesti hrvatsku predstavnicu na dvije kazne, a kada je Cvjetko dobila i treći shido, bilo je jasno kako bajku iz Portugala završava na petom mjestu.

Uz Cvjetko, na lisabonski tatami su u subotu izašli i Iva Oberan (do 63 kg) i Dominik Družeta (do 81 kg). Mlada Dubrovkinja je u svom debitantskom nastupu na Europskom seniorskom prvenstvu pokazala kvalitetan judo. Svladala je Dankinju Olsen (ippon, tri kazne), a zatim protiv Ozdobe-Bach ponudila jednu šansu, koju je iskusnija Poljakinja iskoristila i wazarijem otišla dalje.

Družeta je išao na starog znanca, Rekviašvilija, Gruzijca koji nastupa pod zastavom Srbije. Još jednom je Puljanin bio bolji, natjerao Rekviašvilija na dvije kazne, a zatim pet sekundi prije isteka četvrte minute pao na wazari i zastao u prvom kolu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!