– Nećemo komentirati špekulacije o non-paperu na koji se referirate – glasio je odgovor američkog Veleposlanstva na navodni non-paper koji se pojavio u javnosti o navodnome planu za podjelu teritorija na području Balkana te “komadanju” BiH. Navodni dokument objavio je slovenski portal Necenzurirano, no pri tome nije jasno čiji je dokument, tko mu je autor ni kome je poslan.

No komentar iz američkog Veleposlanstva kako se radi o špekulaciji najbolje govori o tome je li uopće autentičan, je li ga tko službeno upućivao. No posve je jasno, a što se, očito, nastoji i problematizirati, da se ovim dokumentom na lokalnoj sceni nastoji uzdrmati slovenskog premijera Janeza Janšu, a s druge strane poslužio je velikobošnjačkim unitaristima potvrditi teze o nastavku srpskih i hrvatskih pokušaja podjele BiH, piše Večernji list BiH.

Promjena granica

Glavni cilj tih napada jest da se posredno, zapravo, naruši vjerodostojnost non-papera koji je Hrvatska službeno pokrenula pred Vijećem za vanjske poslove Europske unije. A objava toga dokumenta dolazi upravo u vrijeme kada je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman bio u posjetu BiH te uputio poruke kako Hrvatska očekuje izmjene Izbornog zakona. S obzirom na to da je Slovenija supotpisnica hrvatskog non-papera, onda je posve jasno zašto se sarajevsko medijsko i obavještajno podzemlje potrudilo osporiti ove posve legitimne zahtjeve neizravno preko fantomskog non-papera.

A u navodnome dokumentu, kojim se nastoji potvrditi stereotipe kao da su izašli iz “kuhinje” tajne bošnjačke policije AID-a o srpsko-hrvatskom dogovoru te na taj način podići tlak partnerima iz SAD-a, Njemačke i najvažnijim partnerima, ističe se kako na Balkanu postoje “neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata” koja nisu riješena od raspada Jugoslavije.

Tu se navodi problematična BiH i njezina EU perspektiva, rješenje problema Srbije i Kosova, uloga Turske u BiH i Sjevernoj Makedoniji. Nakon toga su uslijedila rješenja koja su, naravno, dežurnim “patriotima” Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću… poslužila za obasipanje izjavama i prijetnjama ratom. Tako se u fantomskom dokumentu predlaže ujedinjenje većine teritorija RS-a sa Srbijom.
- U ovom slučaju Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije – navodi se u navodnom dokumentu. S druge pak strane, i hrvatsko pitanje vidi se pripajanjem dijela teritorija Hrvatskoj.

– Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem većine hrvatskih županija u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH (po uzoru na Južni Tirol). To bi Bošnjacima dalo neovisno funkcionirajuću državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali hoće li se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (slijedeći primjer Turske). Za sada velika većina Bošnjaka podržava perspektivu EU, a u naglom porastu turskog utjecaja i radikalnog islama situacija bi se mogla drastično pogoršati u sljedećem desetljeću – stoji u navodnom dokumentu. Kada se pak spominju Hrvati u BiH, onda se govori o većinski hrvatskim, graničnim županijama s Hrvatskom.

Zanimljivo je kako su se “distributeri” ovoga navodnog dokumenta prevarili u jednoj stvari. I prije negoli ga je “ekskluzivno” objavio slovenski portal, već ga je uspio prokomentirati jedan od najvećih bošnjačkih zagovaratelja koji godinama podupire majorizaciju Hrvata i ideje Komšićevih unitarista, Kurt Bassuener iz DPC-a. To praktički vrlo jasno sugerira otkuda, makar u BiH, vjetar puše. A upravo to sugeriraju “upućeni” sa slovenskog portala Necenzurirano. A onda nastavljaju istu mantru da Rusija, što godinama ponavljaju sarajevski pismoznanci, uz teze o UZP-u, podržava stajališta Hrvata.

I dok su u Sarajevu upućivali poruke koje se teško mogu razumjeti, osim želje za nastavkom sukobljavanja i nepostizanja dogovora o reformama, uključujući i izbornoj, glavni “akteri” afere sve su demantirali. Slovenski premijer Janez Janša demantirao je da je autor i pošiljatelj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta navodeći kako je cilj “opskurnih portala” suprotan onome što za stabilizaciju regije u vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU namjerava poduzeti slovenska vlada.

Ne zna se autor

Gotovo jednako je kazao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdeći da nema informacije oko navodnih planova za promjenu zemljovida na Balkanu. Jedini koji se oglasio, načelno podržavajući planove o mirnome razlazu, bio je srpski član bh. Predsjedništva Milorad Dodik. Iz diplomatskih krugova doznaje se kako je taj dokument “kružio” i imale su ga najvažnije administracije. Nije pak poznato je li mu autor Slovenija ili, kako se nagađa, Mađarska.

No takvim stajalištima, barem kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, posve je jasno, nastoji se zadržati sadašnji status quo ili pak ishoditi promjene koje bi odgovarale projektima većinskog nacionalizma i dominacije, što bi posve sigurno vodilo novim sukobima.

/HMS/

error: Content is protected !!