Sergej Lavrov, šef ruske diplomacije odbacio je danas mogućnost prekrajanja granica na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem, Lavrov je kazao da su ideja “velike Albanije” kao forma za rješenje kosovskog problema, kao i izjava slovenskog premijera Janeza Janše da raspad Jugoslavije još nije završen, “neprihvatljive, veoma štetne, provokativne”.

“Razgovori o velikoj Albaniji nisu se pojavili danas. Mi uvijek partnere iz EU i NATO pozivamo da presjeku takve planove. I da ne dozvole forsiranje takve retorike”, rekao je Sergej Lavrov.

“To je veoma opasna igra. Postoji rezolucija 1244 koju nitko nije ukinuo. I odgovorni političari, tim prije šefovi vlada europskih država, nemaju prava iznositi ideje koje podrivaju samu koncepciju koja je izložena u rezoluciji 1244”, rekao je Lavrov.

Podsjetio je da se tom rezolucijom poštuje suverenitet Srbije. Kao i da status Kosova treba biti nađen u pregovorima Beograda i Prištine. “Kao što je predsjednik Putin govorio, podržat ćemo bilo koje rješenje koje odgovara Srbiji”, naveo je Lavrov.

Selaković je na pitanje vrši li Washington pritisak na Srbiju da se priključi sankcijama Rusiji rekao da “pritisak uvijek postoji”. Ali da se pozicija Srbije ne mijenja. Srbija “nikada neće uvoditi sankciji Rusiji”.

Rusija je naš strateški partner. Naš prijatelj koji nas konstantno podržava, dodao je Selaković, koji danas završava dvodnevnu posjetu Rusiji.

/Beta/HMS/

error: Content is protected !!