Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u subotu da je navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu “veliko sranje”, nadajući se da nije došao iz Slovenije. Posljednjih je dana u fokusu regionalne javnosti navodni non paper o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, a mediji kao autore spominju najviše slovenske dužnosnike, što su oni demantirali.

“Kad je u pitanju mirni razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non paper pa tko god to napravio”, rekao je novinarima hrvatski predsjednik. “Bilo kakvo miroljubivo razilaženje, Hrvatska do Drine, Beograd do Une – to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big shit (veliko sranje)”, rekao je Milanović.

Janšu nazvao “enfant terrible i nešto drugo uz to”

Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare rekao da je privržen cjelovitosti BiH, da se protivi mijenjanju granica na Balkanu i zauzima za ubrzanje uključenja u Europsku uniju svih država u regiji. Premijer susjedne države Janez Janša negirao je da je bilo kakav non paper o tome poslao u Bruxelles, a njemu bliski mediji navode da su te optužbe pokušaj domaće oporbe da kompromitira premijera prije nego što Slovenija početkom srpnja preuzme predsjedanje EU-om.

Milanović kaže da se nada da neslužbeni diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane jer “objektivno ja njih dosta respektiram i mislim da nisu baš tak zalupani”, kaže predsjednik. “Je li ovo dolazi od njega (Janše) ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome tko je autor toga da prste dalje od Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Milanović.

Za Janšu kaže da “zna biti vrlo enfant terrible i nešto drugo uz to”. “Taj Janša je ustvari prema Hrvatskoj bio, neću reći blagonaklon, ali vidjelo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirana u slovenskoj politici i upravo zato me katkad znao iznenaditi nekim svojim konstruktivnim stavovima bez obzira što zna pričati dosta toga”, rekao je Milanović.

Odbacuje mogućnost razlaza BiH

Odbacio je mogućnost razlaza BiH i zatražio da se Hrvatima vrate temeljna ustavna prava iz Daytona. “Što se mene tiče nema govora o razlazu BiH, ono što ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Daytona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena čak i ukradena”, poručio je Milanović. Istaknuo je da je “činjenica da od razlaza BiH nema ništa” i dodao da se to neće dopasti predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali vjeruje da je i on toga svjestan.

Isto tako ne vjeruje da bi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije. “Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno i onda još ujedinjenja Kosova i Albanije”, rekao je Milanović. Da bi ta ideja dolazila iz Beograda, “to je neka kombinatorika koja nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih krimi serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte”, rekao je hrvatski predsjednik.

Slovenski portal “Necenzurirano” objavio je sadržaj non-papera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskome, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Europsko vijeće niti Europska komisija. Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov “Zapadni Balkan – put naprijed”, tvrdi portal.

/Hina/HMS/

error: Content is protected !!