Njemačka kancelarka Angela Merkel i vicekancelar Olaf Scholz cijepljeni su protiv COVID-a cjepivom AstraZenece, a Merkel je jučer u Bundestagu branila izmjenu zakona o zaštiti od zaraza koji će saveznoj vladi omogućiti uvođenje mjera na području cijele zemlje bez suglasnosti saveznih pokrajina.

Kancelarka Angela Merkel  (66) nije objavila fotografiju cijepljenja, a njezin glasnogovornik objavio je Twitteru knjižicu cijepljenja.

I 62-godišnji vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz objavio je da je primio prvu dozu cjepiva AstraZenece.

Prema odluci ministarstva zdravstva, cjepivo anglo-švedskog proizvođača u Njemačkoj se daje samo starijima od 60 godina.

Stalno povjerenstvo za cjepiva zbog nekoliko slučajeva tromboze koja se pojavila nakon cijepljenja ovim cjepivom preporučilo je cijepljenje samo te starosne skupine.

Osobe koje su već primile prvu dozu cjepiva AstraZenece, a mlađe su od 60 godina, u drugoj dozi primit će cjepivo BioNTech/Pfizera ili Moderne.

Prije Angele Merkel i Olafa Scholza cjepivom AstraZenece već su cijepljeni i drugi istaknuti političari poput predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera.

Kanzlerin #Merkel: „Ich freue mich, dass ich heute die Erstimpfung mit AstraZeneca bekommen habe. Ich danke allen, die sich in der Impfkampagne engagieren – und allen, die sich impfen lassen. Das Impfen ist der Schlüssel, um die Pandemie zu überwinden.“ pic.twitter.com/P4kMJYNrlc

— Steffen Seibert (@RegSprecher) April 16, 2021

Merkel: Situacija je ozbiljna

Merkel je danas branila u Bundestagu izmjenu zakona o zaštiti od zaraza koji će saveznoj vladi omogućiti uvođenje mjera na području cijele zemlje bez suglasnosti saveznih pokrajina.

– Situacija je ozbiljna, vrlo ozbiljna. Promjena zakona trebala bi zemlji pomoći da se izvuče iz užasne faze rastućeg broja novozaraženih, rekla je kancelarka tijekom rasprave.

Izmjena zakona o zaštiti od zaraza trebala bi središnjim vlastima omogućiti uvođenje strožih mjera zatvaranja kod porasta sedmodnevne incidencije iznad 100. Do sada je uvođenje i ukidanje mjera bilo u ovlasti pokrajinskih vlasti.

Merkel je obranila i posebno spornu mjeru policijskog sata između 21 i 5 sati koja bi bila odmah uvedena u okruzima gdje sedmodnevna incidencija tri dana za redom prelazi vrijednost od 100.

– Riječ je o tome da se maksimalno smanje večernja kretanja od jednog mjesta do drugog, među ostalim i sredstvima javnog prijevoza, rekla je Merkel.

Oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP) najavila je tužbu pred Ustavnim sudom protiv mjere policijskog sata.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) također smatra da je uvođenje noćnog policijskog sata protuustavna mjera.

Očekuje se da bi zakon, zahvaljujući većini vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, trebao biti prihvaćen u Bundestagu.

Glasanje u gornjem domu parlamenta Bundesratu, predviđeno je za četvrtak, a zakon bi mogao stupiti na snagu 26. travnja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!