Noćas je na KBC-u Zagreb uspješno izvedena transplantacija pluća, prva nakon više od 10 godina. Riječ je o muškarcu u dobi od 50-ak godina koji je dobio pluća od Branka Mijatovića (32), koji je preminuo u četvrtak navečer nakon što je nekoliko dana ranije propucan u glavu na području Klisa pored Splita, piše Jutarnji.

Zahvat je okončan jutros u 8 sati i pacijent je za sada, kako saznajemo, stabilno.

Hrvatski kirurzi nekoliko zadnjih godina educirali su se u najvećem austrijskom centru za presađivanje pluća koji vodi dr. Walter Klepetko. Austrijski kolege su jučer stigli u Zagreb i sudjelovali u ovoj operaciji koja je trajala više od 12 sati.

Inače, obitelj preminulog Branka Mijatovića odlučila je donirati organe pa je i njegova jetra presađena pacijentu u KB Merkur.

Istovremeno, u susjednoj operacijskoj dvorani na Rebru, kardiokirurzi su jednom pacijentu transplantirali i Mijatovićevo srce, piše Jutarnji.

Kao što smo izvijestili, Branko Mijatović, zvani Naranča, 32-godišnjak iz Splita koji je u ponedjeljak, nešto prije 23 sata, prostrijeljene glave izbačen iz automobila i ostavljen da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela, u četvrtak u 21.30 i službeno je proglašen mrtvim. Njegova majka Elena Mijatović jučer je za Slobodnu rekla da je potpisala dokumente da organi njezina sina budu donirani.

– Neka živi u drugoj dici…, izjavila je.

Splitska je policija vrlo brzo nakon dojave uhitila 30-godišnjeg Sandra Firića, koji je, nakon kriminalističke obrade, kazneno prijavljen za pokušaj Mijatovićeva ubojstva. Nakon njegove smrti kvalifikacija nedjela će se sigurno promijeniti u ubojstvo ili čak teško ubojstvo, o čemu će odlučiti Županijsko državno odvjetništvo nakon istrage

image
Elena Mijatović, majka ubijenog Branka

PIŠE GORANKA JUREŠKO/JUTARNJI

error: Content is protected !!