Pročelnik Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih kardinal Marcello Semeraro najavio je da bi papa Franjo u lipnju 2021. godine mogao proglasiti “slugom Božjim” jednog od idejnih tvoraca današnje Europske Unije luksemburško-francuskog državnika Roberta Schumana, izvještava agencija France-Presse.

Podsjetimo, kardinal Semeraro u razgovoru objavljenom 12. travnja u francuskom katoličkom dnevnom listu La Croix izjavio je da bi “Papa mogao prepoznati njegove herojske vrline već u lipnju ove godine”. Inače, papa Franjo je kardinala Marcella Semerara imenovao pročelnikom Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih prije nešto više od šest mjeseci, točnije 15. listopada 2020. godine, prenosi CNA.

Usto, otac Bernard Ardura, koji je zadužen za procese kanonizacije koji se provode, ili se planiraju provoditi, u Francuskoj izjavio je kako je za Crkvu “Schumanov slučaj vrijedan razmatranja”.

Pobožni katolik služio je za opće dobro cijeloga svoga života

“Robert Schuman cijeli svoj život posvetio je služenju za opće dobro. Tražio je mirna rješenja sukoba te pomirenje sa Njemačkom kako bi stvorio zajednicu europskih država. Njegovo poslanje kao predanog kršćanina i političara bilo je trajno okončanje ciklusa ratova na europskim prostorima, bez obzira što je kao državnik možda ostao u neku ruku samozatajan u pogledu javnog svjedočenja svoga privatnog života i svoje vjere”, izjavio je otac Bernard Ardura za agenciju France-Presse, a prenijela je Catholic News Agency (CNA) u petak 16. travnja.

Pravnik po struci, Robert Schuman (1886. – 1963.), svoju je političku karijeru nakon Drugog svjetskog rata nastavio u Narodnom republikanskom pokretu, francuskoj demokršćanskoj stranci centra. Nakon proglašenja IV. Francuske Republike 1946. godine prvo je bio francuski ministar financija (1946. – 1947.), a zatim i predsjednik francuske vlade (1947. – 1948.).

Od 1948. do 1953. godine obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova, te je sudjelovao u pregovorima oko osnivanja Vijeća Europe (1949.), Sjevernoatlantskog saveza – NATO pakta (1949.) te Europske zajednice za ugljen i čelik (1951.) koja je bila (jedna od) preteča današnje Europske Unije. Kasnije je bio i francuski ministar pravosuđa (1955.- 1956.).

Demokršćanin Schuman bio je i prvi predsjednik Europskog parlamenta, te je uz njemačkog kancelara Konrada Adenauera i talijanskog predsjednika vlade Alcidea de Gasperija, slovio za ključnog “oca utemeljitelja” današnje Europske Unije. Sva trojica su bili pobožni praktični katolici koji su smatrali da se zajednica europskih naroda i država može graditi samo na kršćanskom identitetu odnosno na kršćanskim temeljima. Inače, još 1991. godine Katolička Crkva pokrenula je postupak beatifikacije Roberta Schumana.

Podsjetimo, naslov “sluga Božji”, koji se dodjeljuje osobi za koju rašireno mišljenje da je iznimno pobožna u prakticiranju svoje katoličke vjere, te se radi o prvom od četiri koraka u procesu kanonizacije. Drugi korak je proglašenje “časnim slugom Božji”, a treći je proglašenje blaženim. I, naposljetku, posljednji korak je – proglašenje svetim. Sva proglašenja potpisuje Papa.

Izvor:bitno.net

error: Content is protected !!