Fotografije i videozapise predmeta u obliku trokuta koji trepću i kreću se kroz oblake snimili su pripadnici mornarice.

Pentagon je ovih dana potvrdio autentičnost cijelog niza fotografija i videozapisa neidentificiranih letećih objekata koje je snimila američka mornarica, a koji su procurili u javnost.

Fotografije i videozapise predmeta u obliku trokuta koji trepću i kreću se kroz oblake snimili su pripadnici mornarice, rekla je glasnogovornica Pentagona Sue Gough u izjavi za CNN, prenosi Index.hr.

Također je potvrdila da je osoblje mornarice napravilo i fotografije triju drugih neidentificiranih letećih objekata – jednog u obliku kugle, drugog u obliku žira i jednog okarakteriziranog kao “metalni balon”.

Ozbiljna viđenja danas se nazivaju UAP

Iako se u javnosti takva misteriozna viđenja uglavnom nazivaju UFO-ima, odnosno na hrvatskom NLO-ima, što znači neidentificirani leteći objekti, suvremeniji izraz koji se koristi u američkim obrambenim i obavještajnim krugovima je “unidentified aerial phenomena (UAP)”, odnosno neidentificirani zračni fenomeni. NLO-i se u ozbiljnim krugovima uglavnom doživljavaju kao tema koja se povezuje s teorijama zavjere o izvanzemaljcima i pop kulturom. No UAP-ove, dokumentirana viđenja pojava koje ni vojni ni znanstveni promatrači ne mogu lako identificirati, obavještajna zajednica shvaća vrlo ozbiljno.

Problem je u tome što dio teoretičara zavjera i zaljubljenika u znanstvenu fantastiku svaku neobičnu snimku na nebu voli pripisivati posjetima izvanzemaljaca dok je stvarnost takva da podrobnija istraživanja u konačnici uglavnom pokazuju da su u pitanju prilično prozaične pojave – prirodni fenomeni, meteorološki baloni i uređaji, upadi stranih letjelica i dronova koji mogu biti i špijunski, ili pak nečije fotomontaže.

Viđenja koja su nedavno procurila, a čiji su izvor snimatelj Jeremy Corbell i reporter George Knapp, uključuju snimke tajanstvene letjelice u obliku trokuta odnosno piramide koja je zabilježena kako leti nebom te fotografije još triju čudnih predmeta, od kojih je jedan, kako se čini, na internetu bio dijeljen još prošle godine.

Iako nitko sa sigurnošću ne zna o čemu je riječ, Pentagon je ovaj put potvrdio barem da su materijali autentične fotografije i snimke UAP-a koje je napravila američka mornarica.

Ministarstvo obrane ipak ne otkriva puno

S druge strane, američko ministarstvo obrane (DOD) nije ponudilo nikakva dodatna tumačenja zabilježenih snimaka.

“Kao što smo već rekli, kako bi se održala operativna sigurnost i izbjeglo otkrivanje informacija koje bi mogle biti korisne potencijalnim protivnicima, DOD ne raspravlja javno o detaljima promatranja ili ispitivanja prijavljenih upada u naše poligone ili u zračni prostor, što uključuje upade izvorno označene kao UAP”, rekla je Gough.

Međutim, zahvaljujući istraživanjima Corbella i Knappa moguće je otkriti više detalja o tim viđenjima, uključujući i one koje je Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF) predstavio u nizu povjerljivih obavještajnih brifinga održanih u svibnju 2020. radi edukacije osoblja obrane o pitanjima NLO-a i UAP-a, piše Science Alert.

Piramida, žir, balon koji ulijeće u ocean…

Na informativnim brifinzima između ostalog je predstavljena jedna snimka letjelice u obliku piramide, koju je zabilježila posada broda USS Russell na obali San Diega u srpnju 2019.

Iako videozapis jasno prikazuje samo jedan objekt trokutastog izgleda, za koji se kaže da lebdi oko 210 metara iznad broda, izvještaj uključuje i tri neidentificirane letjelice koje u grupaciji lebde iznad plovila.

Tijekom drugog viđenja posada broda USS Omaha primijetila je sfernu letjelicu kako ulijeće u ocean i nestaje u vodi. Dokumentacija UAPTF-a sugerira da se u početku smatralo da je letjelica potonula, no naknadne pretrage područja podmornicom nisu otkrile postojanje olupine.

Niz drugih viđenja, koja je istog dana u ožujku 2019. zabilježio časnik oružnog sustava F-18 kamerom svojeg iPhonea, otkriva tri UAP-a viđena u blizini baze Naval Air Station Oceana u Virginiji. Snimljeni objekti, nazvani “sfera”, “žir” i “metalni balon”, mogli bi biti vremenski baloni ili strani špijunski dronovi, no dok se ne razriješi misterij njihovih podrijetla i prirode, oni se vode kao UAP-i.

Web stranica The Black Vault pokušala je od Pentagona dobiti informaciju vode li se ti objekti još uvijek kao UAP-i, no Gough je samo kratko odgovorila kako nema ništa drugo za njih osim onoga što je već rekla.

NLO-e je danas važnije demistificirati nego ikada prije

Iako još uvijek ima puno neodgovorenih pitanja o tim čudnim neidentificiranim pojavama, nove informacije koje su procurile pružaju barem nešto više dokaza da DOD nastavlja istraživati ​​i tretirati UAP-e kao ozbiljnu temu.

Corbell se, zajedno s ostalima u obavještajnoj zajednici, nada da će dijeljenjem takvih informacija dodatno ojačati racionalne i transparentne istrage tajanstvenih letećih objekata.

“Nedavne interakcije s UAP-ima stavljene su nam na uvid sa svrhom i na njih treba gledati kao na povoljne mogućnosti za buduća istraživanja”, rekao je Corbellu visoki obavještajni časnik upoznat s nedavnim brifinzima o UAP-ima.

“Sa svakim upadom, preletom i potencijalnim napadom – nikada nije bilo pametnije istražiti fenomen UAP-a i deglamurizirati stigmu NLO-a”, dodao je.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!