Nakon mjeseci provedenih na međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) troje članova posade vratilo se sigurno na Zemlju.

Kapsula Sojuz u kojoj su bili kozmonauti Sergej Kud-Sverčkov i Sergej Rižikov te astronautica NASA-e Kate Rubins sletjela je u kazahstanskoj stepi u subotu, pokazale su snimke uživo ruske svemirske agencije Roskozmos. 

“Posada se osjeća dobro. Dobro došli na Zemlju!”, napisao je na Twitteru ravnatelj Roskozmosa Dmitri Rogozin. 

Kapsula se najprije pojavila kao sitna točkica na nebu. Posljednjih nekoliko kilometara spustila se golemim padobranom prije nego što se prizemljila. 

Kad je bila na tlu, oko nje kružili su helikopteri sa spasilačkim ekipama. Troje članova posade ISS-a sletjelo je oko 147 kilometara jugoistočno od srednjoazijskoga grada Jezkazgana. 

Nekoliko sati prije, kapsula Sojuz odvojila se od ISS-a kako je bilo predviđeno. Troje članova odletjelo je u svemir prije nekoliko mjeseci. Proveli su 185 dana na ljudskoj postaji 400 kilometara udaljenoj od Zemlje. 

Znanstvenici su dovršili mnogobrojne pokuse, ali su se morali nositi s curenjem zraka u postaji. Samo tjedan prije, ekipa je dobila pojačanje, te je bilo 10 članova posade koji privremeno borave na postaji. Snimke uživo također pokazuju kako je troje članova posade izvučeno iz kapsule nakon slijetanja. Smijali su se. Među ostalim stvarima, izmjeren im je krvni tlak i odmah su dobili maske zbog pandemije koronavirusa.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!