Institut za eksperimentalnu medicinu iz Sankt Peterburga planira u sljedećih godinu dana završiti pretklinička ispitivanja prvog jestivog cjepiva protiv koronavirusa na svijetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mliječni proizvod – “rjaženka”, priopćio je direktor ovog instituta Aleksandar Dmitrijev.

Prema riječima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu prije oko godinu dana, prenio je “Sputnjik”.

Kada je ruska Vlada odobrila razvoj Centra za personaliziranu medicinu, koji je uključivao Institut i Nacionalni medicinski istraživački centar “Almazov”, projekt razvoja prvog jestivog cjepiva protiv koronavirusa na svijetu postao je jedno od područja istraživanja.

“Prema procjeni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva milijuna eura i trenutno tražimo mogućnosti za izvanproračunsko financiranje”, rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

Kako je objasnio autor ideje o cjepivu u obliku fermentiranog mliječnog proizvoda, šef Odjeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama Instituta Aleksandar Suvorov, posebnost lijeka nije samo u jednostavnom načinu njegove primjene.

Prema njegovim riječima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju cjepiva na bazi probiotika – živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentirani mliječni proizvodi.

U sastavu Instituta već postoje slična cjepiva protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

“Prilikom izrade cjepiva protiv kovida fragment sintetiziranog gena koronavirusa se ugrađuje u gen bakterije. Kao rezultat genetičke modifikacije, stvara se protein koronavirusa što omogućava tijelu da proizvede imuni odgovor”, objasnio je Suvorov.

Prema ocjeni znanstvenika, jestivo cjepivo se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentiranih mliječnih proizvoda.

Ranije je potpredsjednik Ruske akademije znanosti akademik Vladimir Čehonin najavio pretkliničke studije neobičnog protiv kovida u obliku jogurta.

/HMS/

error: Content is protected !!