Protiv pokretanja nogometne Superlige oglasili su se i brojni političari pruživši podršku Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) i nacionalnim savezima.

Talijanska vlada podržava nacionalne i europske nogometne vlasti u njihovoj obrani natjecanja i sportskih vrijednosti, poručio je premijer Mario Draghi, nakon što je 12 vodećih klubova najavilo pokretanje Superlige.

– Vlada pomno prati raspravu oko projekta nogometne Superlige i snažno podržava stavove talijanskih i europskih nogometnih vlasti u očuvanju nacionalnih natjecanja, meritokratskih vrijednosti i socijalne funkcije sporta, rekao je Draghi u izjavi.

Stav Europske nogometne federacije (UEFA) podržao je i mađarski premijer Viktor Orban.

– Mađarska je uvjerena da su ljepota i uzvišenost najpopularnije igre na svijetu rezultat činjenice da sport pripada svima i da ga najbogatiji ne mogu izuzeti, rekao je Orbán.

– Mađarska podržava UEFA-u, FIFA-u i Mađarski nogometni savez (MLSZ) u interesu zaštite integriteta federacijskog natjecanja na nacionalnoj ili europskoj razini, dodao je.

I britanski premijer Boris Johnson osudio je klubove koji su osnovali Superligu, kazavši da je to vrlo štetno za nogomet. Ocijenio je da bi to bio udarac u srce domaćeg nogometa. Pozvao je engleske klubove da odustanu od Superlige, te da prije bilo kakvih koraka prema takvoj ligi moraju to obrazložiti svojim navijačima i široj nogometnoj zajednici.

Johnson je napomenuo da će sportske institucije koje će se boriti protiv Superlige imati podršku britanske vlade.

– Britanija će učiniti sve što je moguće kako bi blokirala Superligu koju je predložilo 12 europskih nogometnih klubova, rekao je u ponedjeljak ministar sporta Oliver Dowden, dodajući da će razmotriti vladinu potporu klubovima i da neće isključiti poreze na neograničene troškove.

Dowden je rekao da će vlada blokirati projekt čak i ako nogometne vlasti ne bi mogle.

– Ne sumnjajte, ako oni ne budu mogli djelovati, mi ćemo, rekao je parlamentu dodavši: – Stavit ćemo sve na stol da se to ne dogodi. Ispitujemo svaku opciju, od reforme uprave do zakona o tržišnom natjecanju i mehanizama koji omogućuju nogomet. Učinit ćemo sve što je potrebno da zaštitimo našu nacionalnu igru.

Javio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

– 
Predsjednik Republike pozdravlja stajalište francuskih klubova da odbiju sudjelovanje u europskom nogometnom projektu Superlige kojI ugrožava načelo solidarnosti i sportskih zasluga, poručio je Macron.

Projekt Superlige u suprotnosti je s europskim vrijednostima, različitosti i uključivosti, ocijenio je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas na Twitteru.

– Moramo braniti europski model sporta utemeljen na vrijednostima, na različitosti i uključivosti. Ne dolazi u obzir da bude rezerviran za nekoliko bogatih i moćnih klubova koji žele prekinuti veze s nacionalnim savezima, napisao je Schinas, povjerenik za promicanje europskog načina života.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!