Prošla godina bila je jedna od tri najtoplije u povijesti mjerenja, a obilježili su je požari, poplave, suše i otapanje ledenjaka, stoji u izvješću Ujedinjenih naroda u kojem glavni tajnik te organizacije upozorava da je svijet “na rubu ponora”. Izvješće “Stanje svjetske klime”, objavljeno uoči sastanka na vrhu o temi klimatskih promjena, koji će se 22. i 23. travnja održati pod američkim vodstvom, potvrđuje te zaključke. 

– U 2020. se dogodio dvostruki udarac za milijune stanovnika pogođenih ekstremnim klimatskim uvjetima i restriktivnim mjerama uvedenima zbog pandemije koronavirusne bolesti zbog kojih je nekim regijama kasnila pomoć, upozorila je UN-ova Svjetska meteorološka agencija (WMO). 

– Na rubu smo ponora. Vidimo rekordni broj tropskih oluja, velike razmjere otapanja ledenih pokrova i ledenjaka, suše, toplinske valove i šumske požare, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Izvješće pokazuje da je globalna temperatura 2020. bila za 1,2 stupnja Celzija viša od predindustrijskog perioda, što je svrstava među tri najtoplije godine, uz 2016. i 2019.

Glasnogovornica WMO-a naglasila je da je zbog statističke pogreške teško odrediti koja od tri je bila najtoplija.

Među indikatorima koji se ističu u izvješću su rekordno niska razina leda na Arktiku u dva mjeseca prošle godine i podatak da je oko 80 posto oceana 2020. godine imalo barem jedan toplinski val.

SAD je imao rekordan broj požara i oluja. 

U Dolini smrti u Kaliforniji lani u kolovozu registrirana je najviša temperatura u posljednjih 80 godina – čak 54,4 stupnja Celzija, stoji u izvješću. 

U području Furnace Creeka, u tom nacionalnom parku ispod razine mora, i prije su bile izmjerene rekordno visoke temperature. Prema podacima Američkog geološkog zavoda, ondje je 1913. zabilježeno 56,7 stupnjeva, no dio znanstvenika sumnja u točnost tog mjerenja. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!