Tema dana je osnivanje nogometne Superlige, kao i brojne reakcije na taj projekt. U emisiji Stadion HRT-a urednika Roberta Jelečevića, svoj su komentar dali Tomislav Ivković i Marijo Strahonja.

Trese se nogometna europa i nogometni svijet, a sve se vrti oko novca…

– Sad još više u ovoj situaciji u kojoj se svijet nalazi, za vrijeme korone svi su u gubicima i svi vide neka svoja rješenja isključivo u financijama. To nije dobro za nogomet. Ljudi koji vode te klubove su bogataši koji traže isključivo financijsku dobit. Da malo razmišljaju o ostalim klubovima svijeta, nije svjetski nogomet samo ovih 12, 15 ili 20 klubova… Jedino što me začudilo da na ovoj listi nema Bayerna, koji je bio nekoliko godina unatrag jedan od vodećih klubova koji su zamišljali ovakav koncept, pa mi je to malo čudno, rekao je Ivković.


Klubovi osnivači Superlige su Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Inter, Milan, Juventus, Atletico Madrid, Barcelona i Real Madrid.

– U ovom  momentu City je iznad svih, ogromna je razlika između Cityja i ostalih klubova. Možda će se desiti da PSG na kraju prihvati sudjelovanje, poslije završetka Lige prvaka, kada neće imati problema, možda su lagano u strahu da im se nešto negativno ne bi desilo u polufinalu, ali sigurno i vlasnici kluba, katarski šeici, ne vjerujem da mogu odbiti toliki novac. Možda čekaju da vide kakva je situacija, kaže Ivković.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin najavio je rigorozne kazne, među kojima je i zabrana nastupa igračima na svjetskim i europskim prvenstvima.

– Teško je biti igrač, ne može igrač reći klubu koji ga plaća da ne želi igrati za klub jer želi igrati za reprezentaciju. Mora se naći neki kompromis, igrači su najmanje krivi. Treba se naći i neki pravni put, ne mogu se oni naći u takvoj situaciji. Ne živi se od reprezentacije, klubovi ih plaćaju, a opet, reprezentacija je najveća čast, smatra Ivković te dodaje: – Sve je to friško, treba proći vremena, da se prašina slegne i onda u miru naći neka rješenja. Nikad one prve izjave i postupci nisu onakvi kakvi trebaju biti nakon dva-tri dana, poslije prespavane noći.

Nema nikakve dvojbe da će najbolji klubovi svijeta htjeti vrbovati najbolje suce svijeta, automatski će oslabiti Uefinu sudačku organizaciju.

–  Takva liga će tražiti najkvalitetnije suce. Znamo da UEFA daje najkvalitetnije suce, možda će povući suce iz Južne Amerike, što nije isključeno jer to će biti otvoreno natjecanje. Sankcije Uefe odnose se i na sudačku organizaciju, tu je predsjednik Uefe Čeferin bio isključiv, kaže Strahonja.

– Međutim, ne treba zaboraviti da u posljednje vrijeme europski suci često odlaze i u Katar i u Saudijsku Arabiju, Kinu i druge azijske zemlje za dosta velike novce. Oni tamo odsude neku utakmicu, dobiju velike naknade i nije isključeno da će određeni suci ako do ovoga dođe, pristupiti Superligi, rekao je HRT-ov sudački ekspert.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!